Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tigrasti komarac pronađen u pet gradova BiH!?

BiH

komarac

Veterinarski institut “Dr Vaso Butozan” pronašao je tigraste komarce na pet lokacija u Republici Srpskoj i to na području Banje Luke, Laktaša, Bijeljine, Gradiške i Broda.

Kako pokazuju dokumenta, koja su u posjedu “Glasa Srpske”, ovaj izuzetno opasan insekt i prenosnik mnogih zaraznih bolesti otkriven je čak i u jednom stanu u ulici Jovana Dučića u Banjaluci. Larve i odrasli tigrasti komarci u Bijeljini nađeni su kod vulkanizerske radnje u naselju Ljeljenča, a vulkanizerska radnja bila je njihovo stanište i u Laktašima, i to u naselju Boškovići. Kada su u pitanju Gradiška i Brod, tigrasti komarci otkriveni su kod samih graničnih prelaza.

Direktor Instituta “Dr Vaso Butozan” Drago Nedić potvrdio je da su na svim ovim lokacijama pronašli tigraste komarce, i to još krajem prošle godine. O njihovom prisustvu odmah su obavijestili Institut za javno zdravstvo RS, koji je naložio ove godine sve neophodne mjere kako bi ih uništili.

– Naše preporuke su da se u idućem periodu ozbiljno razmatra uništavanje ovih komaraca kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje – istakao je Nedić.

Prema njegovim riječima, najbolji metod uništavanja jeste dok su komarci još u razvoju, a najslabiji efekat imaju prskanje i zaprašivanje kada već postanu odrasli komarci. Da je situacija ozbiljna, svjesni su u lokalnim zajednicama, koje su spremne da preduzmu sve neophodne mjere dezinsekcije. Načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti u Laktašima Aleksandar Jerković kaže da su dobili detaljna uputstva za uništavanje tigrastih komaraca.

– Po proceduri javne nabavke izabraćemo preduzeće koje ima stručne reference kako bismo mogli efikasno da uništimo sve larvicide tigrastih komaraca – naglasio je Jerković.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Milan Švraka kaže da će preduzeti sve neophodne mjere dezinsekcije čim dobiju preporuke nadležnih. Ipak, ono što službe i firme koje obavljaju dezinsekciju treba da imaju na umu, jesu procjene svjetskih zdravstvenih organizacija da svako povećanje temperatura za 0,1 stepen Celzijusa širi stanište komaraca i do 150 kilometara. Tigrasti komarci najpoznatiji su prenosnici virusa, odnosno, groznice “zapadnog Nila”. Oni koji obole imaju simptome slične gripu i prehladi.

Šta je tigrasti komarac?

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je tropska i suptropska vrsta jugoistočne Azije. Naziv je dobio po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama, a rasprostranjen je na svim kontinentima. Najčešći način prenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca. U Evropi prvi put je zabilježen 1979. godine u Albaniji. Za razliku od običnog komarca, koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta koja napada tokom cijelog dana. Lokacije na kojima su krajem prošle godine pronađeni tigrasti komarci

– Najčešće je to povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima – objašnjavaju epidemiolozi.

U jedan odsto slučajeva virus “zapadnog Nila” izaziva tešku neurološku infekciju koja može izazvati upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis, a upala se može proširiti i na kičmenu moždinu.

Tigrasti komarac je jedan od onih koji prenose i “zika” virus, a koji se dovodi u vezu sa poremećajem u razvoju beba. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj virus mogao da se proširi na Evropu sa dolaskom toplijeg vremena. Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS dr Radovan Bratić kaže da su naložene pooštrene mjere dezinsekcije.

– Institut će pooštriti kriterijume za davanje saglasnosti izvođačima na programe i operativne planove sprovođenja sistematske dezinsekcije. Bez te saglasnosti izvođači ne bi smjeli krenuti sa dezinsekcijom – istakao je Bratić.

Osim toga, neophodno je intenzivirati terensku kontrolu u toku samog izvođenja dezinsekcije, kao i ocjenu efikasnosti.