Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tintor pred sudom: Ništa nisam kriv

BiH

jovan tintor1111

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje Jovanu Tintoru zvanom Joja za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vogošće u proljeće i ljeto 1992. godine.

Tužilac Adis Nuspahić kazao je da će saslušanjem 120 svjedoka, iznošenjem nalaza i mišljenja pet vještaka te prezentacijom više od 400 materijalnih dokaza uvjeriti Sud u odgovornost Tintora.

Optužnica po osam tačaka tereti Tintora kao nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo te općine od aprila do kraja jula 1992. godine.

Optužen je za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena na više lokacija, uključujući logore.

Između ostalog, optužnica tereti Tintora da je ženu koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće udario u predjelu stomaka.

Kao posljedica zločina, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti je do konca 1992. godine prognano s područja Vogošće i okoline.

Optuženi je rekao da se ne osjeća krivim za zločine koji su mu stavljeni na teret.

– Hvala Bogu da se ne moram braniti od ovog svega za što sam optužen. Ništa nisam kriv – izjavio je Tintor.

Nina Kisić, koja s Aleksandrom Lazarevićem brani Tintora, kazala je da Odbrana neće sporiti da je od kraja aprila do maja 1992. godine njihov branjenik bio predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća, a da je krajem maja mjesto presjednika preuzela druga osoba.

– Mi ćemo dokazati da udruženi zločinački poduhvat nije postojao. Tintor nije bio uključen u bilo kakve kriminalne aktivnosti – rekla je Kisić.

Ona je dodala da su netačne tvrdnje da je došlo do širokog i sistematičnog napada na stanovništvo Vogošće, te da je tu bila prva borbena linija. Prema odbrani, veći broj osoba iz optužnice nisu bile civili.

Tintor je uhapšen u februaru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru. Na početku suđenja Tužilaštvo je zatražilo da se optuženom produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva, dok je odbrana tražila da se pritvor zamijeni mjerama zabrane, kao što je kućni pritvor.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. januar, kada je planirano saslušanje prvog svjedoka optužbe, javlja Birn.