BiH

Sud BiH

Todorovićeva odbrana zatražila blažu kaznu zatvora za silovanje u Foči

12/03/2019

Odbrana smatra da je “bilo mjesta kazni ispod zakonskog minimuma”

Odbrana Milana Todovića, nepravosnažno osuđenog na deset godina zatvora zbog silovanja i držanja u seksualnom ropstvu osobe bošnjačke nacionalnosti na području Foče, zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da preinači presudu i optuženom izrekne blažu kaznu.

Advokat Slaviša Prodanović uložio je žalbu na prvostepenu presudu iz decembra prošle godine i to zbog povrede krivičnog zakona, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o sankciji i imovinskopravnom zahtjevu.

Prema presudi, Todović je proglašen krivim da je neutvrđenog dana između oktobra i decembra 1992. godine na području Foče silovao oštećenu S-1. Potom ju je, kako stoji u presudi, prisilio na seksualno ropstvo i seksualni odnos tako što ju je kupio od vojnika i odveo u stan u zgradi u Čohodar Mahali.

Todović je, kako stoji u prvostepenoj presudi, oštećenu u stanu držao u nehumanim uslovima, bez hrane, vode, struje i grijanja, te je bila svakodnevno fizički i seksualno maltretirana. Svjedokinja S-1, navodi se u presudi, uspjela je 5. marta 1993. godine, uz pomoć tri osobe srpske nacionalnosti, pobjeći iz stana.

Sud je tada također donio odluku kojom se djelimično usvaja imovinskopravni zahtjev oštećene te joj, na ime pretrepljenih bolova, strahova i umanjenja opće životne sposobnosti, optuženi treba isplatiti 13.100 konvertibilnih maraka (KM).

Advokat Prodanović je istakao da smatra kako se Todoviću trebalo suditi po zakonu koji je važio u vrijeme dešavanja događaja, a koji je blaži po počinioca.

– Nije tačna tvrdnja presude da ju je optuženi držao u nehumanim uslovima… Ona nije bila zaključana i mogla je izaći… Niko nije imao dovoljno hrane. Što je imao on, imala je i oštećena. Nije bilo ogrjeva u zimskom periodu. Kako je bilo njemu – bilo je i njoj – naglasio je Prodanović.

Odbrana smatra da je “bilo mjesta kazni ispod zakonskog minimuma”, javlja BIRN BiH.

Tužilaštvo je zatražilo do Apelacionog vijeća da odbije žalbu odbrane i potvrdi prvostepenu presudu. Tužilac Mersudin Pružan je rekao kako su za prvu tačku optužnice svi dokazi potvrdili izjavu oštećene.

– Sama oštećena je nakon toga prodana optuženom i provela je s njim tri mjeseca. Nesporan je identitet osobe koja ju je tad silovala – kazao je Pružan, dodavši da su uslovi u kojima je Todović držao oštećenu potvrđeni i od drugih svjedoka.

Prema Tužilaštvu, Prvostepeno vijeće je ispravno odlučilo kada je djelomično usvojilo imovinskopravni zahtjev oštećene.

Odluku o žalbi Apelaciono vijeće će naknadno donijeti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.