BiH

Tokom mjeseca ramazana izbjegavati gazirana pića i masnu hranu

17/06/2015

Ishrana vjernika tokom predstojećeg mjeseca posta, ramazana, razlikuje se od svakodnevne ishrane, stoga je potrebno obratiti pažnju na savjete ljekara i nutricionista kako bi organizam funkcionisao bez većih problema i tokom posta, poručuju medicinski radnici.

Podsjećajući kako će muslimanski vjernici u Bosni i Hercegovini ove godine postiti skoro 18 sati dnevno, specijalista urgentne medicine zaposlen u Zavodu urgentne medicine u Sarajevu Kemal Kadrić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) napominje kako je potrebno da vjernici konzumiraju hranu koja se sporo probavlja uključujući onu koja sadrži hranjiva vlakna.

Izbjegavati kaloričnu hranu

“Tokom mjeseca posta preporučio bih ishranu bogatu vitaminima, mineralima i oligo elementima. Da koriste sezonske salate, voće i povrće. Izbjegavati kaloričnu hranu, prilikom iftara izbjegavati gazirana pića, i to hladna pića. Koristiti mlaku vodu i sokove, iftariti se hurmom”, kazao je Kadrić.

Prema njegovim riječima, masna hrana ne zadovoljava dnevne potrebe čovjeka u toku dana i luči se putem kože. U namirnice koje organizam probavlja sporije, spadaju, pored ostalog grašak, ječam, pšenica, grah, riža… Lako probavljive namirnice, sa druge strane, su one koje sadrže šećer i bijelo brašno.

Vlakna koja uveliko hrane organizam tokom dana su ona iz voća sa korom te sušeno voće među kojima kajsije, smokve ili šljive.

Kada je riječ o piću, Kadrić dodaje kako se postačima tokom ramazana ne preporučuje konzumiranje gaziranih pića koja imaju loš utjecaj na organizam te izazivaju smetnje u želucu i crijevima.

“Tako da je bolje da, ako se može, konzumira toplija voda, prirodni sokovi na sobnoj temperaturi ugrijani kako bi organizam bio zaštićen”, ističe Kadrić.

Napominjući kako se pacijenti u velikom broju zbog raznih tegoba i tokom mjeseca posta javljaju u Zavodu urgentne medicine, dodaje da je najčešće riječ o prejedanju.

Čuvati se povišenog tlaka

“Tegobe su uglavnom gastrološkog karaktera i javljaju se sat ili dva nakon iftara, uslijed prejedanja i konzumacije veće količine hrane. Tu su bolovi u stomaku, povraćanje. Pacijenti koji imaju visok pritisak, a ne piju redovno lijekove mogu biti u stanju povišenog tlaka”, kazao je.

Postači koji svakodnevno uzimaju redovne terapije lijekova također mogu uskladiti uzimanje medicinskih aparata sa cjelodnevnim postom.

“Primati redovnu terapiju lijekova i postiti je moguće tako što ćete lijekove uzimati na sehuru i na iftaru. Ukoliko pacijent mora uzimati lijekove, onda se post ne preporučuje. A s obzirom na dolazak toplijih dana, starijim osobama preporučuje se da ne izlaze i svoje obaveze da prilagode ujutru do 10 sati. Ako moraju izaći, da to bude lagana odjeća i da pokriju glavu”, poručio je Kadrić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.