Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presica "trojke"

Tokom obraćanja lidera Trojke došlo do žestokog verbalnog okrašaja Konakovića i novinarke

konakovic trojk pres

Kad je bio dan glasanja o imenovanju Vlade FBiH govorio sam o direktoru Autocesta Federacije koji je kupovao zastupnike i na takav način pokušali zaustaviti imenovanje Vlade FBiH

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a govorio je o momentumu koji BiH ima u ovom trenutku zbog agresije Rusije na Ukrajinu i da je Zapad shvatio da je Zapadni Balkan bitan za integraciju u EU.

Isto tako, osvrnuo se na veliki pritisak koji su trpili od opozicije i optužbama da su izdali i prodali BiH, te da će uskoro početi iznositi detalje koruptivnih radnjih “najlošije Vlade FBiH u istoriji, Fadila Novalića”.

BiH je, rekao je na početku obraćanja Konaković, propustila šansu za pristup EU zbog ranijih odluka političara i njihovog populizma, te želje da budu u vlasti.

“Nekada se tome hrabro treba stati u kraj. BiH je u proteklih 10 godina falilo lidera koja trebaju prenijeti narodu istinu i kompromise koje moraju uraditi, jer je ovo zemlja konsenzusa. Nema odluke u ovoj zemlji bez odluke i dogovora naroda koji žive u BiH. Ne možemo imati obični akt i budžet i zakone bez dogovora. Znate strukturu u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Režim je pokušao sve i bilo je prilika da me prijatelji pitaju da li mi trgujemo BiH. Sve teorije o izdaji i prodaji su pale u vodu i evo Vijeće ministara BiH radi već sedam mjeseci. Ovo što mi radimo se isplati, građanima BiH”, rekao je Konaković.

Pitanje “izdaje i prodaje bošnjačkih interesa” u državnim institucijama, kao i kupovina zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci razbjesnilo je Konakovića. U jednom trenutku došlo je do žestokog verbalnog okrašaja njega i jedne novinarke. Pogledajte kako je to izgledalo!

Konaković je dodao kako su partnerima iz EU prezentirali ranije da su odlučni da BiH ide ubrzanim koracima ka EU i da EU kroz grantove pomogne BiH i na taj način pokažu da žele BiH u EU.

“Mi smo dobili preko 300 miliona od EU i najviše od svih zemalja Zapadnog Balakan. Nije to novac koji će promijeniti scenu u BiH ali je najavljeno da ćemo dobiti mnogo više novca. Tražio sam da naša privreda bude konkuretnija na tržištu EU-a” rekao je.

Konaković je rekao da se mjesecima suočavaju sa velikim pritiskom od “bivšeg režima” i da polako idu u proces smjene direktora i upravnih odbora državnih kompanija.

Govorio je o bivšem direktoru Autocesta FBiH Elvedinu Voloderu.

“Ovdje sam govorio o tom čovjeku. Kad je bio dan glasanja o imenovanju Vlade FBiH govorio sam o direktoru Autocesta Federacije koji je kupovao zastupnike i na takav način pokušali zaustaviti imenovanje Vlade FBiH. Danas se čudim zašto nisu nudili više. Ono što su ostavili iza sebe nikada nije viđeno u BiH”, kazao je Konaković te dodao kako su “oštetili budžet tako što su trošili novac za dionice autoputa koje nisu izgrađene”. Dodao je kako je isto i sa Elektorprivredom BiH ali da će uskoro iznositi detalje, kako kaže, krininalnih radnji u javnim preduzećima.