banja luka

Tokom proteklog vikenda pet žrtava gripe u RS

infektivna bolnica zarazna gripa

Iz Instituta su istakli da u narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da je u periodu od 25. do 27. januara pet pacijenata preminulo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Univerzitetski klinički centar RS prijavio je četiri, a opšta bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(X1)pdm09. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi”, navodi se u saopštenju iz Instituta.

Kako se navodi, aktivnost virusa influence je u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrovana je cirkulacija virusa influence A i B. Podaci iz 104 zemlje koje su zvanično prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3odsto).

“Zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi ko što su učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza, bioskop, neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo. Preporučuje se redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, kao i često provjetravanje prostorija”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su istakli da u narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak kao što su domovi za starija lica i domovi za lica sa invaliditetom i poštovati preporuke ustanova.

“Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim”, navodi se u saopštenju.