Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bingo City Center

Tokom vikenda vakcinalni punkt u BCC u Tuzli

bingo

Kako se navodi u saopćenju za javnost, uz sve navedeno zabrinjava i činjenica da osjetno slabi interes za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona

Predstavnici institucija zaduženih za provedbu mjera i kontrolu širenja COVID-19 na području Tuzlanskog kantona istaknuli su na današnjem sastanku da je, u tom kantonu i tokom prošle sedmice, nastavljen trend porasta broja osoba pozitivnih na virus korona.

Prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića, u posljednjih sedam dana evidentirano je 2.574 novooboljelih od 4.921 testirane osobe što je 52,3 posto i predstavlja blago povećanje u odnosu na prethodnu sedmicu. U posljednjih sedam dana umrlo je 45 osoba, što je značajno više u odnosu na sedmicu ranije kad su umrle 23 osobe.

Direktor JZU UKC Tuzla Alen Kamerić ističe da je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizirano ukupno 115 Covid pozitivnih pacijenata. Njih 12 je smješteno u respiratornom centru, a na mehaničko – invazivnu ventilaciju su spojena tri pacijenta. U posljednja 24 sata evidentirana su i nova tri smrtna slučaja, a sedmero Covid pozitivne djece smješteno je na Klinici za dječije bolesti UKC-a.

– Mora se istaknuti i činjenica da je, samo u januaru, 110 uposlenika UKC bilo Covid pozitivno. Te osobe bile su izvan radnih procesa i takve situacije neminovno utječu i na kvalitet zdravstvene usluge – kazao je direktor Kamerić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, uz sve navedeno zabrinjava i činjenica da osjetno slabi interes za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi direktor Doma zdravlja Tuzla Suad Bijedić najavio je da će, taj dom zdravlja u saradnji sa Kompanijom Bingo tokom predstojećeg vikenda, otvoriti dodatni vakcinalni punkt – u Bingo City Centru u Tuzli koji će biti otvoren od 9 do 16 sati.

– Ministar Jurić najavio je da će, Krizni štab provođenje sličnih aktivnosti i otvaranje vakcinalnih punktova u okvirima tržnih centara, sugerisati i svim ostalim domovima zdravlja u gradovima i općinama u našem kantonu – ističe se.

Na kraju sastanka još jednom je akcentirano da je trenutna situacija rezultat isključivo evidentnog nepridržavanja i nepoštivanja propisanih higijensko – epidemioloških mjera.

– Tuzlanski kanton se ni po čemu ne razlikuje od ostatka FBiH, BiH i pa i država u okruženju te se ne može očekivati niti bi bilo djelotvorno da Tuzlanski kanton uvodi neke specifične mjere samo na tom mikropodručju – suglasni su sudionici sastanka.

Kako se ističe u saopćenju Odjeljenja za informisanje TK najveći efekt u ovom momentu ima korištenje ličnih sredstava zaštite i vlastita odgovornost svakog građanina da poštuje mjere i time zaštiti i sebe i druge.

– Vakcinacija i dosljedno provođenje preporuka, posebno kad se radi o mjestima većih okupljanja (škola i tržnih centara) najefikasnije su mjere koje dugoročno mogu dovesti do poboljšanja epidemiološke situacije – zaključeno je na sastanku.