Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović zatražio od Nikolića da prolongira posjetu BiH

BiH

nikolic-tomislav

Posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, koja je prošle sedmice službeno najavljena iz Sarajeva, po svemu sudeći se odgađa, javlja Tanjug.

Kako je Tanjugu rečeno u Uredu predsjednika Srbije, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predložio je danas prijepodne Nikoliću da se posjeta, prvobitno planirana za 16. juni, odgodi kako bi se održao u povoljnijim političkim okolnostima.

Nikolić je izjavio danas da se odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine ne mogu zasnivati na procesima koji se vode protiv pojedinaca koji su počinili ratne zločine i da neće ni na koji način utjecati na sudbinu optužnice protiv ratnog komandanta Armije BiH Nasera Orića.

Nikolić je to rekao u razgovoru s dosadašnjim ambasadorom BiH u Beogradu Rankom Škrbićem kojeg je primio u oproštajni posjet, priopćila je Služba za odnose s medijima predsjednika Republike Srbije.

Srbija je posvećena očuvanju stabilnosti u regiji i uložila je mnogo truda u prethodne tri godine kako bi se među zemljama bivše Jugoslavije uspostavili što bolji odnosi, rekao je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tokom razgovora.

“To je politika koju će Srbija voditi i dalje, a nadamo se da će i druge zemlje Balkana, Bosna i Hercegovina prije svih, uložiti podjednake napore i pomoći Srbiji da ova regija jednom zauvijek postane oaza stabilnosti”, rekao je predsjednik Nikolić, prenio je Tanjug.

Predsjedništvo BiH je prvi posjet Nikolića otkad je predsjednik Srbije, najavilo krajem prošle sedmice.

Kako je tada saopćeno, predsjednik Srbije je trebao biti svečano dočekan u Sarajevu uz vojne počasti te razgovarati s članovima tročlanog Predsjedništva BiH.