Top sa Žute tabije na Vratniku ozvaničio početak ramazana (FOTO)

BiH

Sarajevo Ramazan (13)

Prvi pucanj iz topa s bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik u akšam ozvaničio je početak muslimanskog svetog mjeseca ramazana koji će trajati sve do 17. jula ove godine, piše Anadolu Agency (AA).

U isto vrijeme, na Tabiji je upriličeno i otvorenje 2. Sarajevo Ramazan Festivala, projekta koji već drugu godinu prezentuje islamsku kulturu i umjetnost te tradicionalne ramazanske običaje. Uz organizaciju Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, ovaj Festival ima za cilj upotpunjavanja turističke ponude bosanskohercegovačke prijestolnice.

Prema riječima Vesne Tinić, koja je koordinatorica projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira Evropska unija, a realizuje Općina Stari Grad Sarajevo, Sarajevo Ramazan Festival ove godine u Sarajevu bit će bogatiji u odnosu na prošlu godinu.

“Nadamo se da će posjetioci ali i turisti biti iznenađeni onim što imamo ponuditi ovog mjeseca. Događaji na Žutoj tabiji, bit će uglavnom izložbe kulturno-historijskog karaktera. Jedan dio događaja bit će predstavljen u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Kolobara Hanu”, kazala je, ističući kako je veliki broj partnera pomogao ovogodišnji Festival, među kojima i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Loše vremenske prilike nisu spriječile nekolicinu građana da posjete Tabiju i tako prisustvuju i prvom pucnju iz topa koji je ozvaničio početak ramazana. Tobdžija Smajil Krivić odjeven u tradicionalnu bosansku nošnju, čakšire sa bosanskim fesom, kazao je kako je s nestrpljem iščekivao ramazan.

“Ovako se birvaktile ispaljivao top za ramazana, a i sada je, eto, tako. Prije smo samo za ramazan, a sada i noć prije. Raspoloženje je dobro, hvala Bogu, prvo što je ramazan, a i ovo je ušlo u krv i jednostavno mi fali”, kazao je Krivić.

Veliki broj ljudi već nekoliko godina okuplja se na Tabiji kako bi prisutvovali jedinstvenom događaju te uživali u panoramskom pogledu na Sarajevo, odakle dopiru zvuci akšamskih ezana.

“Ovdje se okupi baš puno ljudi, posebno kako je ljetni period. Bude baš masa, nekad bude i stranaca dosta”, ističe Krivić, dodajući kako će biti tobdžija sve dok mu zdravlje bude dozvoljavalo.