Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Pero"

Topčagiću zabranjen prilazak Hadžipašiću i svjedocima na 50 metara

New Project (1)

Iz Kantonalnog tužilaštva podsjećaju kako je u ponedjeljak, 15. juna u sklopu nastavka akcije „Pero“ slobode lišen savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Mirsad Topčagić

Kantonalni sud u Bihaću je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) danas donio rješenje kojim je osumnjičenom Mirsadu Topčagiću odredio sve predložene mjere zabrane.

Tužilaštvo je predložilo, a Kantonalni sud odredio osumnjičenom zabranu vršenja funkcije savjetnika premijera USK, zabranu posjećivanja prostorija pravnih lica – Vite plus Cazin i Visoke međunarodne škole Cazin, kao i prostorija Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta USK, te zabranu sastajanja sa osumnjičenim Admirom Hadžipašićem i drugim osobama koje su svjedoci u ovom predmetu, odnosno zabranu prilaska ovim osobama na udaljenost manju od 50 metara.

Iz Kantonalnog tužilaštva podsjećaju kako je u ponedjeljak, 15. juna u sklopu nastavka akcije „Pero“ slobode lišen savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Topčagić, te da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u koordinaciji s Kantonalnim tužilaštvom USK i po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću izvršili pretres kabineta savjetnika u zgradi Vlade USK i pritom izuzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičenom Topčagiću se stavlja na teret da je u maju ove godine, koristeći svoj službeni položaj i uticaj, posredovao i podsticao da ministar obrazovanja u Vladi USK pokrene prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašića i Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin zbog prethodnog nezakonitog rada.

Na taj način je, kako se nadalje navodi, pokušao ugroziti vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih u predmetu ‘Pero’, koji se vodi zbog krivičnog djela – organizirani kriminal u vezi s drugim krivičnim djelima, dok je ministar spomenuto odbio učiniti i o svemu obavijestio Tužilaštvo, objavljeno je danas na službenoj stranici Kantonalnog tužilaštva USK.