Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Toplane Sarajevo” danas počele zagrijavati 53.000 stanova

BiH

toplane

Nakon što su se stekli uvjeti definirani Uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, Kantonalno javno komunalno preduzeće “Toplane Sarajevo” jutros je sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije koja zagrijavaju oko 53.000 stambenih jedinica u Kantonu Sarajevo stavilo u funkciju.

Ovo je jutros za Fenu potvrdio šef kabineta direktora “Toplana” Ženja Ljubuškić, dodajući da će dnevni režim zagrijavanja zavisiti od vanjske temperature zraka.

– Još nismo dobili jutarnji izvještaj o eventualnim mogućim negrijanjima, ali potrebno je da prođe određeni period nakon puštanja postrojenja u pogon da bi temperature u stanovima bile adekvatne – pojasnio je Ljubuškić.

Sezona grijanja može početi ranije ukoliko dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura zraka, prema zvaničnim podacima Hidrometeorološkog zavoda, bude ispod 12 stepeni Celzijusa, a s obzirom na to da su se ti uvjeti stekli postrojenja su puštena u funkciju

Podsjetio je da cjelodnevni režim zagrijavanja počinje 15. oktobra, a do tada će postrojenja “Toplana” zagrijavati stanove shodno potrebama, odnosno u skladu s vanjskom temperaturom zraka.

– Ukoliko temperatura 3. oktobra, bude 20 stepeni neće biti zagrijavanja stanova, ali od 15. oktobra u funkciji će biti cjelodnevni režim zagrijavanja jer je prema Uredbi to zvaničan početak sezone grijanja koja traje do 15. aprila – dodao je Ljubuškić.

Sezona grijanja može početi ranije ukoliko dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura zraka, prema zvaničnim podacima Hidrometeorološkog zavoda, bude ispod 12 stepeni Celzijusa, a s obzirom na to da su se ti uvjeti stekli postrojenja su puštena u funkciju.

Osnovni energent koji “Toplane” koriste je prirodni gas i sva postrojenja rade na taj energent kojeg ima dovoljno za ovaj režim zagrijavanja, potvrdio je Ljubuškić.

Shodno Zakonu o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama, za održavanje kućnih instalacija nadležan je upravitelj kojeg korisnici trebaju kontaktirati u slučaju eventualnih negrijanja na pojedinim adresama zbog kvarova na unutrašnjim instalacijama ili ispuštanja vode.

– U slučaju havarija ili hitnih intervencija potrebno je u tim slučajevima kontaktirati dežurnu ekipu “Toplana” na broj telefona koji se nalazi na poleđini svakog računa ili na web stranici preduzeća – istaknuo je Ljubuškić.