Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KS

Toplane Sarajevo isključuju sa gasnog sistema: Veliki broj građana ostaje bez grijanja

Toplane_ploca (1)

Toplane – Sarajevo d.o.o nemaju dovoljne količine goriva kako bi vršili zagrijavanje putem alternativnog goriva

KJKP “Sarajevogas” d.o.o je zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa krenuo sa isključenjem Toplana sa gasnog sistema, saopćeno je iz Toplana Sarajevo.

– Već je isključeno šest velikih kotlovnica, a očekuje se isključenje i svih ostalih kotlovskih postrojenja. S tim u vezi možemo očekivati da će veliki broj građana ostati bez grijanja već sutra.

S obzirom da su određene količine alternativnih goriva zbog istog problema potrošene tokom proteklog perioda, a kako se u narednom periodu očekuju izuzetno niske temperature, KJKP“ Toplane – Sarajevo“ d.o.o nemaju dovoljne količine goriva kako bi vršili zagrijavanje putem alternativnog goriva.

Ukoliko se u toku sutrašnjeg dana ne steknu uslovi za normalizaciju isporuke prirodnog gasa, naši korisnici neće imati redovnu isporuku toplotne energije, saopćeno je iz KJKP Toplane – Sarajevo.

IZ KJKP “Sarajevogas” d.o.o. saopćeno je da danas imaju ograničenu isporuku gasa od strane dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, što je nedovoljno da bi se snabdjeli svi kupci u Kantonu Sarajevo. Problem nedovoljnih količina gasa je posebno izražen u periodu kada dolazi do značajnog pada temperature, kao što je najavljeno u narednim danima.

Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdijevanje kupaca koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva, Sarajevogas je zatražio od KJKP “Toplane Sarajevo” da ograniče potrošnju prirodnog gasa, odnosno da dio kotlovnica koristi alternativno gorivo.

S obzirom na očekivane izuzetno niske temperature zraka, nadležne službe Sarajevogasa redovno prate stanje i funkcionalnost gasnog sistema te će u skladu sa raspoloživim količinama prirodnog gasa vršiti distribuciju.