Toplina Božića u domu Ljiljića: Dan porodične sreće i radosti

BiH

Toplina Božića u domu Ljiljića (9)

U domu porodice Ljiljić u Sarajevu sve je odisalo prazničnom atmosferom u iščekivanju najradosnijeg blagdana Božića. Uz pažljivo odabrane božićne ukrase, sobama se širio miris svježih kolačića vješto spravljenih u raznim oblicima i bojama. Domaćica Mirela Ljiljić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazala je kako je sa svoje četiri kćerke i suprugom privela kraju sve kućanske poslove te kako su vrata njihovog doma otvorena za sve prijatelje i goste koji će doći na božićno jutro.

Darija, Ana, Mirna i Iva, kako kaže, proteklih dana vrijedno su pripremale muffine, oblatne, kiflice sa kokosom i cimetom, vanilice, šećerne štapiće, kolačiće sa bademima i lješnjacima koji su neodvojivi dio blagdana.

“Božić je veliki blagdan i predstavlja rođenje Isusa Krista. Samom Božiću prethodni vrijeme adventa koje traje četiri sedmice i tada se pravi adventski vijenac, pali se svake sedmice po jedna svijeća. Tada preovladava nada, iščekivanje dolaska Krista. U našoj porodici to također polazi adventom, kreće se od kućnih poslova, čistimo, pravimo sitne kolače, medenjake, keksiće, tradicionalne koje su nam majke i bake ostavile, šape, orahnjače, makovnjače”, ističe Mirela.

Neizostavna jelka

Pored pripremanja raznovrsnih jela i kolača, božićni običaj nalaže i ukrašavanje jelke koja u domu Ljiljića zauzima posebno mjesto u dnevnoj sobi. Okićena raznobojnim lampicama, vijencima, zvjezdicama i pahuljama, odiše zimskom idilom. Također, posebna pažnja posvetila se dekoraciji stola, postavljaju te paljenju šarenih svijeća.

“Od običaja koji prate Božić u našoj kući je obavezna kitnja bora, lampice predstavljaju svjetlost odnosno dolazak Kralja u toj svjetlosti i radosti. Na stolu su svijeće koje se na Badnjak pale, one simboliziraju dolazak Krista, ta svjetlost”, dodaje domaćica.

Posebno mjesto na stolu pripada pšenici koja se sadi 13. decembra kada se praznuje Sveta Lucija. Neke legende govore kako se po pšenici gleda kakva će naredna godina biti, da li će biti rodna ili ne.

“Pšenica se sije 13. decembra, neki je siju i ranije, onda je vremenom šišamo, ona predstavlja rađanje novog života. Postavljamo i jaslice, mislim da to svi rade, one predstavljaju štalicu u kojoj se rodio Isus. To prikazuje skromnost, gdje se on rodio i gdje su ga posjećivali pastiri”, ističe Mirela.

Prvog dana Božića, svi u kući Ljiljića ustaju rano te odlaze na misu nakon čega slijedi dolazak rodbine, prijatelja i komšija.

“Ujutru, kada ustanemo, idemo na prvu misu u crkvu, porodično, svi. Onda se cijeli dan dočekuje, prvo najbliža porodica, zatim gosti, častimo ih svom hranom, vinom i popije se i koja čašica”, dodaje Mirela, ističući kako se na Božić služe sve vrste pita, pogača, nezaobilazna sarma, janjetina, prasetina, salate i drugi specijaliteti.

Dok je prvi dan Božića rezervisan za užu porodicu, drugog dana blagdana prilika je za posjete rođacima. Čestitanje praznika, zagrljaji, poljupci i opuštajuća blagdanska atmosfera jača osećaj zajedništva, govori Mirela.

Nazvan “praznikom radosti”, Božić srca svih vjernika ispunjava posebnim radosnim osjećanjima.

“Božić za mene lično predstavlja nešto specijalno, gdje se u mom srcu i mislim u srcu svakog pravog vjernika ponovo rađa jedan novi život, jer Krist je i umro na križu za nas i predstavlja ponovno rođenje, nadu da možemo početi ispočetka, bolje i ljepše sa puno ljubavi i topline spram drugih ljudi bez obzira na naciju i vjeru”, poručuje Mirela.