Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani u strahu

Toplo vrijeme u BiH izmamilo zmije otrovnice

47401_zmija_ls

I ranije su se zmije pojavljivale u jesen, ali neobično je da se to dogodi sredinom novembra

Sunce i proljećna temperatura usred novembra izmamili su ovih dana zmije koje izlaze na površinu. U centru Bijeljine danas je uočena zmija koja je uznemirila građane. Ovakva pojava je veoma česta, ističu mještani.

“Nelogično mi je da za Đurđic zmija bude na putu, a pogotovo u centru grada, ali evo događa se kao da smo u Melburnu”, ističe za BN TV Aco Bedić iz Solunske ulice.

Nije šala. U Solunskoj ulici u Bijeljini usred bijela dana nepoželjan gost. Zmija otrovnica. Mještani u strahu.

“Imamo ovdje zabavište, iza nas je 40-ak metara obdanište gdje svaki dan 50-60 mališana ode u školu. Uješće nečije dijete”, dodaje Bedić.

Problem stvara napušteno domaćinstvo koje je vremenom, kako ističu komšije postalo mjesto za bacanje smeća.

“To je centar grada, to je faktički deponija u tom dvorištu, ljudi dovoze smeće, to je pogodno tlo za zmije da se legu”.

Iako ističu da su se u više navrata obraćali Komunalnoj policiji i Odjeljenju za komunalne poslove – reagovanje je izostalo. Razlog – niko nije nadležan.

“Vlada Srpske nikad nije usvojila zakon o ulasku u privatni posjed, ne postoje ni odluke niti se može ko angažovati, jer vlasnik može doći danas, sutra ili za 10 godina i reći ‘meni je neko srušio objekat’, a taj objekat je već bio rušan i ugrožava bezbjednost građana jer se legu pacovi i zmije”, rekao je u izjavi za BN TV Ratomir Draganić,načelnik Komunalne policije, Bijeljina.

I ranije su se zmije pojavljivale u jesen, ali neobično je da se to dogodi sredinom novembra. Doduše, neobično je i što je temperatura vazduha oko 15 stepeni kada je već zima na pragu. Mada, prema narodnim vjerovanjima ovakvo čudno ponašanje zmija upozorava na prirodnu katastrofu.