Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Toplotni udar “upalio” crveni meteoalarm na području Banje Luke i Prijedora

BiH

banja luka vrucine vrijeme

Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima, upozoreni su građani Banja Luke i Prijedora

– Temepretarure će biti ekstremno visoke i do 40 stepeni celzija. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere – upozoravaju meteorolozi.

Za druge dijelove BiH upaljen je narandžasti meteoalarm u kojem su prognozirasne neuobičajene vremenske prilike.

– Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državna tijela – navodi se iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Banjoj Luci su zbog pucanja vodovodne cijevi, jutros od 4.00 sata, bez vode ostali potrošači u tri ulice, Maksima Gorkog, Krajiškoj i Moslovačkoj.

Tehničke ekipe “Vodovoda” su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Međutim, ukoliko kvar u skorije vrijeme ne bude otklonjen, gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović je naložio nadležnima da se za stanovništvo ovih ulica obezbijedi cisterna sa vodom.

To će biti neohodno posebno jer se u Banjoj Luci danas očekuju veoma visoke temperature, i do 40 stepeni Celzijusa.

Za banjalučku, ali i prijedorsku regiju danas je “upaljen“ i crveni meteoalarm.