Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta 26. jula

skokovi-stari-most1

Tradicionalni 449. skokovi sa Starog mosta, predfinalna i finalna serija, održat će se u
nedjelju, 26. jula, s početkom u 16 sati, a u programu TV1 i stanica Mreže gledatelji će snimak u cjelosti moći pogledati u prime time terminu od 20 sati.

I ove godine publika će imati priliku uživati u izvedbi čak 150 skokova koje će izvoditi 70 – 80 skakača. Tačan broj učesnika znat će se na sam dan manifestacije, jer mogućnost prijave je otvorena i u nedjelju.

„Svi koji se odluče na skok sa vrelog kamena Starog mosta u hladnu Neretvu moraju proći ljekarski pregled koji podrazumijeva provjeru općeg psiho-fizičkog stanja, i nakon toga ćemo znati tačan broj skakača“, pojašnjava Saša Oručević, glasnogovornik Kluba skakača „Mostari“ .

Zanimljivo je i da dužina leta oscilira, u ovisnosti od vodostaja rijeke, pa nekada iznosi 24 metra, a ponekad i 27 metara.

„ Sada je ljetni vodostaj i velike su vrućine. Dubina Neretve je svega 4 metra i stvarno treba i hrabrosti i umijeća da se skoči uspješno, ali tradicija je tradicija“, dodaje Oručević.

Snage će se odmjeriti u dvije tradicionalne discipline, u skokovima na noge i skokovima na glavu. Stručni žiri donijet će odluku o tituli šampiona u obje discipline. Van konkurencije, u revijalnom dijelu programa, nastupit će veterani skakači te gosti iz zemalja u okruženju zaduženi za figurativne skokove.

Očekuje se i velika posjete domaćih i stranih gostiju i turista te novinarskih ekipa. A kako to sve skupa izgleda ove godine kada Mostar i Stari most slavi jubilej, desetu godišnjicu od upisa na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine, ne propustite saznati u programu TV1, televiziji koja je generalni medijski pokrovitelj skokova već petu godnu zaredom.

„U Vijestima u 17 uživo prenijeti ćemo dio atmosfere i najaktuelnije informacije o trenutnom plasmanu učesnika, a u Dnevniku TV1 u 19 h, u drugom uključenju, saznat ćemo i ime ovogodišnjeg pobjednika“, otkriva direktor programa TV1, Sanjin Bećiragić.

Snimak takmičenja i revijalnog programa u cjelosti slijedi odmah nakon Dnevnika TV1, u 20 sati, a preuzimaju ga i stanice Mreže.