Transparency International: Ispitati postupanje Gorana Salihovića

goran salihovic

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je Uredu disciplinskog tužioca zahtjev da ispita medijske navode u vezi sa, kako je saopćeno, postupanjem glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH Gorana Salihovića.

U medijima su se, navode, pojavile informacije da je glavni tužilac Goran Salihović, posredstvom i pod pritiskom trećih osoba „zatvorio“ više istraga protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te se dodaje da o svemu postoje i službene zabilješke i transkripti koje posjeduje Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA).

TI BiH je od Ureda disciplinskog tužioca zahtijevao da u okviru svoje nadležnosti preispita ove navode, jer mogu ukazivati na više disciplisnkih prekršaja glavnog tužioca pripisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

-Disciplinski prekršaji se odnose na povrede načela nepristrasnosti, ostvarivanje koristi od neprimjerenog uticaja na odluke i postupke tužilaca, korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, te nanošenje štete ugledu tužilačke funkcije – ističe se u saopćenju ove nevladine organizacije.

Navodi o, kako se dodaje, neprimjerenom postupanju glavnog tužioca posebno dobijaju na važnosti i uvjerljivosti u kontekstu konstantnog nedostatka rezultata Tužilaštva BiH u procesuiranju slučajeva korupcije, naročito onih u koje su uključeni visoki dužnosnici.

-Ured disciplinskog tužioca je dužan da ispita sve navode, jer ukoliko se pokažu istinitim, mogu dovesti u pitanje svo dosadašnje postupanje Tužilaštva i dodatno poljuljati ugled ove institucije – navodi TI BiH i od Ureda disciplinskog tužioca očekuje da zbog ozbiljnosti navoda provede transparentan postupak, u kojem će informisati javnost o svim činjenicama i utvrditi pojedinačnu odgovornost svih koji su dovedeni u vezu sa ovim slučajem.