BiH

Potvrđeno pisanje Fokusa

Transparency International: Ministarstvo pravde BiH uporno pokušava unazaditi Zakon o sukobu interesa!

19/02/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Grubešino ministarstvo odbilo dvije trećine prijedloga TI BiH. Delegacija EU, Misija OSCE-a i Ambasada SAD-a nedavno uputili pismo upozorenja

Ministarstvo pravde BiH odbilo je dvije trećine prijedloga koje je Transparency International u BiH putem e-konsultacija dostavio na nacrt Zakona o sukobu interesa, saopćeno je iz TI BiH. Ovim je dodatno potvrđeno i pisanje Fokusa o tome da ovom ministarstvo na čijem čelu je Josip Grubeša (HDZ) sačinilo nacrt ovog zakona s kojim nikako ne možemo u EU.

Piše: A. DUČIĆ

Iz Transparency International su naveli da su odbijeni svi ključni prijedlozi koji bi doveli do unapređenja ove oblasti što od BiH traži Evropska unija a “Ministarstvo očigledno ne odustaje od namjere da unazadi postojeći zakon i uspostavi još niže standarde od onih koje sada imamo”.

– U zakon se predlaže da se BH funkcionerima omogući da budu vlasnici ili direktori privatnih preduzeća koja posluju s institucijama na nižim nivoima iako čak i postojeći zakon koji se želi unaprijediti, zabranjuje takvo poslovanje s institucijama na bilo kojem nivou. U gotovo istom slučaju Ministarstvo je odbilo prijedlog TIBiH-a da ostane postojeća odredba zakona, koja zabranjuje BH funkcionerima da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou. Umjesto toga ograničenja se uvode samo za udruženja finansirana iz budžeta Bosne i Hercegovine što je veliki korak nazad jer funkcioneri u državnim institucijama svoj uticaj mogu ostvarivati za lične interese na svim nivoima vlasti – naveli su.

Osim ove dvije odredbe koji će svakako unazaditi postojeći zakon, kako navode, Ministarstvo je odbilo i brojne prijedloge, poput prijedloga da se javnim funkcionerima zabrani da budu istovremeno direktori javnih ustanova. Takođe je odbijen i prijedlog TI BiH da se povećaju kazne za kršenje zakona kao i da članovi komisije koja će odlučivati o sukobu interesa ne smiju biti članovi političkih partija što je i preporuka GRECO-a u smislu osiguranja nezavisnosti komisije. Umjesto toga, Ministarstvo je ostalo pri prijedlogu da članovi komisije ne mogu pet godina prije imenovanja biti članovi samo organa upravljanja političkim strankama, što svakako neće osigurati nezavisnost komisije.

– U dijelu koji se tiče rada Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Ministarstvo je predložilo da sedam članova odluke mora donositi jednoglasno što će ponovo ostaviti prostor za opstrukcije i blokade rada komisije koje smo do sada gledali. Ako ne bude jednoglasne odluke prijedlog je da konačnu riječ daje Žalbeno vijeće Vijeća ministara BiH čime bi se dodatno ozakonilo miješanje politike u rad komisije koja treba da odlučuje o sukobu interesa imenovanih i izabranih zvaničnika BiH. Ministarstvo pravde BiH prihvatilo je neke prijedloge TI BiH poput boljeg definisanja povezanih lica koja su s nosiocima javnih funkcija u porodičnoj, političkoj ili ekonomskoj vezi. Ipak to ne mijenja činjenicu da ovakav Zakon predstavlja veliki korak nazad za cjelokupnu oblast sukoba interesa iako je njegovo unapređenje jedan je od 14 ključnih prioriteta BiH na evropskom putu – kažu iz TI BiH.

Treba istaći i da su Delegacija Evropske unije u BiH, Misija OSCE-a i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država nedavno uputili pismo Ministarstvu i upozorili da ovakav zakon ne zadovoljava međunarodne standarde i ne uvažava preporuke GRECO-a, čija je realizacija nužna u borbi protiv korupcije.

Takođe, važno je podsjetiti da je Predstavnički dom PS BiH nedavno usvojio Prijedlog Zakona o sukobu interesa koji u dobroj mjeri, uprkos usvojenim amandmanima koji derogiraju pojedine odredbe, ispunjava međunarodne standarde.

– Zato bi svakako bolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu bilo da takav zakon uz usaglašavanje usvoji i Dom naroda, nego da se kreće u novu proceduru sa prijedlogom Ministarstva pravde BiH kojim se uspostavljaju još niži standardi od onih koje sada imamo – poruka je iz TI BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.