BiH

"izgradnja privatne države..."

Transparency International u BIH objavio studiju slučaja “Grand Trade – Osamnaest godina pljačke”

10/09/2021
FOTO: Transparency International u BIH

Studija koju je objavio TI BIH pokazuje da su prve afere oko ovog projekta počele još 2003. godine dodjelom gradskog zemljišta ovoj firmi na korišćenje, koje je uknjiženo kao stvarno vlasništvo, a onda prošireno na privatne posjede i zemljište Medicinske elektronike

Transparency International u BIH (TI BIH) objavio je studiju slučaja „Grand Trade – Osamnaest godina pljačke“ koja hronološki pokazuje razmjere izgradnje privatne države i zarobljavanja institucija, koje su omogućile ovom preduzeću otimanje državnog zemljišta i privatnih posjeda, uništavanja javnih preduzeća i preusmjeravanje budžetskog novca u ovaj projekt.

Također, navodi da “ukoliko se realizuje plan Uprave za indirektno oporezivanja BiH (UIO BiH) da kupi zgradu “Grand Trade-a” u Banjoj Luci za 98 miliona KM, to će biti nagrada za brojne nezakonite radnje koje su pratile ovaj projekat punih 18 godina, a neke su završile i sudskim presudama”.

Nadalje u saopćenju se navodi da uprkos činjenici da je vlasnik objekta osuđen zbog malverzacija akcijama Medicinske elektronike, te je s drugim akterima učestvovao u brojim nezakonitim radnjama i da je samo zemljište na kojem su izgrađeni objekti stečeno na sporan način, sve se završilo višemilionskom zaradom koja je ostvarena prodajom poslovnih prostora Telekomu Srpske i Lutriji RS, a sada tačku na cijeli proces treba da stavi UIO BiH, čime se ponovo šalje poruka javnosti da se kriminal isplati.

– S obzirom na to da UIO BiH očigledno nema namjeru odustati od kupovine ovog objekta, uprkos upozorenjima Ureda za reviziju institucija BiH da tender pogoduje ovoj firmi jer su „postavljeni ograničavajući uslovi u pogledu lokacije objekta (udaljenost ne veća od tri kilometra od centra grada) i da je ponuđena cijena znatno iznad odobrenih sredstava (cijena sa PDV-om iznosi 98.571.330 KM, a odobrena sredstva za ove namjene iznose 37.900.000 KM)“ postavlja se pitanje do kada će građani svojim novcem finansirati privatne poslove firme „Grand Trade“ koja očigledno ima zaštitu vrha vlasti – saopćio je TI BiH.

Studija koju je objavio TI BIH pokazuje da su prve afere oko ovog projekta počele još 2003. godine dodjelom gradskog zemljišta ovoj firmi na korišćenje, koje je uknjiženo kao stvarno vlasništvo, a onda prošireno na privatne posjede i zemljište Medicinske elektronike.

Štetu fizičkim osobama nadoknadili su građani iz budžeta, a zbog nezakonitog ustupanja zemljišta Medicinske elektronike osuđen je bivši direktor Ratko Stamenić. Zbog malverzacija akcijama ovog javnog preduzeća na kraju je na tri godine zatvora osuđen i sam vlasnik firme „Grand Trade“ Mile Radišić koji je nakon pravosudne farse, bjekstva od izdržavanja kazne i prijevremenog puštanja na slobodu, ipak uspio da kupi Medicinsku elektroniku koja je do tada već bila uništena.

– Bez obzira što su brojne nezakonite radnje koje su pratile ovaj projekat otkrivene i javno dokazane, institucije nisu reagovale, a vlasti ne prestaju s davanjem desetina miliona iz državne kase firmi „Grand Trade“ koja očigledno ima zaštitu političkih moćnika koji stvaraju i regulišu čitav niz nepisanih pravila po kojima funkcioniše sistem zarobljene države. Ovaj slučaj je bezbroj puta pokazao da su pojedinci iznad zakona, a posljednja u nizu afera koja to dokazuje je kupovina zgrade za smještaj UIO BiH koja će svakako dodatno urušiti povjerenje javnosti u sistem pravne države. Studija slučaja „Grand Trade – Osamnaest godina pljačke“ koju je objavio TI BIH detaljno prikazuje niz nezakonitih radnji u koje su bili uključeni brojni akteri iz vlasti RS, a koji su omogućili da se realizuje cijeli ovaj projekat na štetu javnog interesa i poreskih obveznika – navode iz TI BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.