Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko je protiv

Traži dvije trećine ruku: Dodik uoči sutrašnje sjednice NSRS žestoko udario po SDS-u

On je ukazao da je “za njih vitalni interes ono što im naredi Adil Osmanović, a sada najavljuju zaštitu bošnjačkog interesa i u Narodnoj skupštini RS”

Izjava Mirka Šarovića da poslanici SDS-a neće podržati sutrašnji dnevni red Narodne skupštine RS zakazane za sutra, nije ništa novo u djelovanju te stranke, istakao je predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Milorad Dodik za Srnu.

“SDS se pod vođstvom Bosića, Govedarice i Šarovića, odavno odrekao nacionalno odgovorne politike, prihvatajući zahtjeve koje im isporučuje SDA i Bakir Izetbegović. Zato SDS u Sarajevu smatraju vodećom strankom probosanskog bloka u RS, a poslanici SDS-a u Predstavničkom domu na nivou BiH to stalno potvrđuju”, tvrdi Dodik.

On je ukazao da je “za njih vitalni interes ono što im naredi Adil Osmanović, a sada najavljuju zaštitu bošnjačkog interesa i u Narodnoj skupštini RS”.

“Razumljivo je da im odgovara ono što se pokušava poturiti kroz Memorandum sa IFES-om, američkom agencijom za izborne procese, jer se nadaju da će uz politički i pristrasni sastav Centralne izborne komisije, i sve ono što je u Memorandumu napisano ili samo nagoviješteno, dobiti šansu da skroje izborni rezultat, ocijenio je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

Kao vječiti izborni gubitnici, tvrdi Dodik, hvataju se za slamku ne bi li neko kroz izborne softverske manipulacije, nacrtao njihovu pobjedu nad SNSD-om i njegovim koalicionim partnerima u RS, koji će dvotrećinskom većinom odbaciti odluku članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Dodik je pojasnio da je izborni proces suvereno pravo svake zemlje i u to se više ne miješa ni OEBS, pa neće moći ni strana politička agencija.

“Saradnja se može ostvarivati i bez uvida, nadzora, kreiranja rješenja i mnogo čega drugog, kako to predviđa Memorandum. Izbori bi bili suvišni, jer na taj način politički i nelegalni CIK i strana agencija, mogu unaprijed kreirati rezultat i pobjedu probosanskih snaga”, konstatovao je Dodik u izjavu za Srnu.

Crnadak: Slušaćemo kako teče med i mlijeko

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak smatra da je sutrašnja sjednica NSRS nepotrebna i samo u funkciji da Dodik pokuša podići tenzije i rejting SNSD-a.

– Mi ćemo sutra ponovo gledati “one-men show”, Dodik će pričati kako je veliki Srbin i kako u RS teče med i mlijeko, poručio je Crnadak.

Traži dvotrećinsku podršku

Narodna skupština RS razmotriće sutra na posebnoj sjednici Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, veoma štetna po vitalne interese RS.

Sjednica je zakazana u 9.00 sati.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da su protiv predloženog dnevnog reda bili SDS i PDP.

Posebnu sjednicu NSRS zatražio je srpski Dodik koji je odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, usvojenu bez konsenzusa 27. augusta na sjednici Predsjedništva BiH, proglasio veoma štetnom po vitalne interese RS.

Dodik je ranije pozvao poslanike NSRS da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže njegov proglas.