Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Livno

Traži se ko će obavljati stručni nadzor nad livanjskim divljim konjima

dav
dav

Populacija livanjskih divljih konja porasla je već na 900 jedinki

Grad Livno objavio je javni poziv za izbor pravnih i fizičkih osoba koji će obavljati stručni nadzor nad livanjskim divljim konjima.

Gradsko vijeće Livna u ovogodišnjem budžetom izdvojilo je 10.000 maraka za tu namjenu, a sredstva će biti usmjerena na suzbijanja epidemije, ishranu, higijenu i utvrđivanje zdravstvenog stanja, označavanje strukture i identifikacija krda, praćenje brojnoga stanja i godišnji prirast ždrijebadi, mjere zaštite od poljskih šteta, naknadu štete koje počine životinje na poljoprivrednim kulturama i na javnim cestama.

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju pravne i fizičke osobe koji su registrirani u Kantonu 10 i imaju sjedište na području Grada Livna, a čija je osnovna djelatnost zbrinjavanje, uzgoj, obilježavanje, zaštita i liječenje životinja.

Populacija livanjskih divljih konja porasla je već na 900 jedinki. Konji prebivaju podno planine Cincar, na visoravni Kruzi, a u zimskom razdoblju često se spuštaju do prijevoja Borova glava u potrazi za hranom i solju koja se baca na cestu.

Gradsko vijeće Livna nedavno je održalo tematsku sjednicu na kojoj su se razmatrale moguće mjere brige i zaštite divljih konja.

S te sjednice upućena je inicijativa prema Vladi Kantona 10 da se očituje koja opcija bi bila najoptimalnija za zaštitu divljih konja i visoravni Kruzi.

Kako se doznaje od predsjednice Gradskog vijeća Hane Milak, Vlada još se nije očitovala.