Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije ga pisao neko drugi

“Tražili ste dokument, evo vam ga”: Cvijanović demantovana pismom s potpisom Guterresa

guterres cvijanović
FOTO: Pixsell

Guterres je odgovorio putem Misije BiH pri UN-u, a u odgovoru se napominje kako su dokumenti Vijeća sigurnosti UN-a dostupni na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres odgovorio je na upit članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović u vezi s imenovanjem visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kazavši da UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma niti je član Vijeća za implementaciju mira, jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog predstavnika u BiH.

Cvijanović se obratila prvom čovjeku UN-a prošle sedmice, tražeći da se dostave dokumenti, odnosno odluke Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju njemačkog diplomate na mjesto visokog predstavnika.

“Nakon detaljnog pretraživanja dokumenata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija dostupnih u njegovoj onlajn bazi podataka, uspjeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Schmidtovo imenovanje. Riječ je o zapisniku sa sastanka Vijeća sigurnosti UN 8823, održanog u četvrtak, 22. jula 2021. godine u 15.00 časova iz kojeg se vidi da jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje /broj S/2021/667/ nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio dva glasa za i 13 uzdržanih”, napisala je Cvijanović, tražeći da se dostavi zvanična odluka.

Guterres je odgovorio putem Misije BiH pri UN-u, a u odgovoru se napominje kako su dokumenti Vijeća sigurnosti UN-a dostupni na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a.

Novinar Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić objavio je na svom Twitter nalogu originalni dokument sa porukom za Cvijanović: “Tražili ste dokument, evo vam ga…”.