BiH

Treba li legalizirati marihuanu u BiH u medicinske svrhe?

15/01/2018

Vijeće mladih Grada Mostara, u saradnji s Debatnim klubom Sveučilišta u Mostaru, organiziralo je u ponedjeljak javnu debatu “Legalizacija marihuane u medicinske svrhe : DA ili NE?”.

Glasnogovornica Vijeća mladih Mostara Tajma Tiro kazala je da su se odlučili za tu temu jer je dosta zanimljiva i aktuelna.

– Želimo poslati poruku da za Vijeće mladih Mostara zaista nema tabu tema, da se samo treba razgovarati, a zanima nas i šta građani Mostara misle o toj temi – kazala je Tiro.

Govoreći o argumentima ‘za’ i ‘protiv’ legalizacije marihuane u medicinske svrhe, voditeljica Debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru Kristina Ivanković kazala je kako je legalizacija marihuane dobra iz razloga što njena upotreba može dovesti do smanjenja boli kod ljudi koji boluju od teških bolesti i omogućiti im da lakše prožive ostatak života, dok negativne strane vidi u tome što se konzumacijom marihuane stvara ovisnost, dolazi do psihičkih problema, halucinacija, a može doći i do šizofrenije.

Dodala je kako se u proizvodnji marihuane mogu stvoriti viškovi, što, također, može dovesti do zloupotrebe.

Po riječima voditeljice Debatnog kluba Karle Zovko, tema današnje debate je dosta posebna i samim tim zahtjeva da se istraži mišljenje društva.

– Argumenti za legalizaciju marihuane su prvenstveno u tome što je ona ponajviše pomoć oboljelima, a negativne strane su u mogućim zloupotrebama i u tome što konzumacija marihuane izaziva ovisnost – kazala je Zovko.

Po njenom mišljenju, legalizacijom se ne bi smanjila zloupotreba marihuane.

– Kad legaliziramo marihuanu tek tada će se proširiti njena zloupotreba jer će postati normalno koristiti neku ‘laku drogu’, a ta ovisnost o marihuani može dovesti i do ovisnosti o nekim težim drogama, koje će tada postati još dostupnije na crnom tržištu – ocijenila je Zovko.

Debata je okupila dosta mladih, a održana je u prostorijama OKC-a ‘Abrašević’.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.