Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasio se sindikat

Treba li učenike 9. razreda u KS na kraju ove školske godine osloboditi eksterne mature?

ucionica_skola fena (1)

Kažu kako je “neophodno da ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donese Pravilnik o dopunama Pravilnika o polaganju eksterne mature, tako što će član 3. važećeg Pravilnika dopuniti s dva nova stava

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantona Sarajevo smatra da učenici IX razreda u školskoj 2021/22. godini uopće ne trebaju polagati eksternu maturu jer bi zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa (COVID-19) eksterna matura prouzrokovala ogroman stres učenicima, ali i nastavnicima i roditeljima učenika, saopštili su danas iz tog Sindikata.

Kažu kako je “neophodno da ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donese Pravilnik o dopunama Pravilnika o polaganju eksterne mature, tako što će član 3. važećeg Pravilnika dopuniti s dva nova stava koji će glasiti:

„(9) Učenik s područja Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, u izuzetnim okolnostima (proglašenja nesreće, elementarne nepogode, prirodne nesreće, stanja neposredne ugroženosti, ratnog stanja i drugim izuzetnim situacijama) ne pristupa polaganju mature već se određuje ekvivalent bodova za maturu, koji osnovna škola upisuje u obrazac predviđen Pravilnikom o polaganju eksterne mature, na osnovu zaključnih ocjena za taj predmet na sljedeći način:

Za predmete:
1) Bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost i srpski jezik i književnost,
2) Matematika,
3) prvi strani jezik

Zbir zaključnih ocjena u šestom, sedmom, osmom i devetom razredu se dijeli s brojem 2.”

Te stavom (10) koji će glasiti “Odluku o opravdanosti razloga iz stava (9) ovog člana donosi ministar.”, smatraju u Sindikatu.