Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iom

Treba obezbijediti uvjete da migranti budu sklonjeni s ulica

iom-sluzb za poslove sa strancima

Šef Misije IOM-a u BiH posjetio Službu za poslove sa strancima

Peter Van der Auweraert, šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini i subregionalni koordinator IOM-a za zapadni Balkan posjetio je danas Službu za poslove sa strancima, saopćila je ta služba u Sarajevu.

Direktor Službe i šef Misije IOM-a razgovarali su o aktuelnoj situaciji vezanoj za migracije u BiH, kao i o nastavku saradnje u cilju rješavanja pitanja povećanog priliva migranta. Najsloženija situacija je na području Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog Kantona, istaknuto je.

Peter Van der Auweraert je rekao da treba obezbijediti uvjete da migranti budu sklonjeni s ulica u privremene prihvatne centre jer će se situacija dodatno usložnjavati u narednom periodu.

Istaknuta je značajna podrška koju Služba za poslove sa strancima ima od IOM-a, odnosno od Evropske unije putem IPA fondova u pogledu rješavanja migrantske krize.

Direktor je zahvalio šefu Misije IOM-a u BiH za posjetu i naglasio potrebu dodatnog jačanja kapaciteta nadležnih institucija i agencija BiH koje se suočavaju s izazovom povećanog priliva migranata, kako bi se zajedničkim djelovanjem i svakodnevnom suradnjom uspješno nosili s izazovima povećanog priliva migranata u BiH.