Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Trebalo im 11 mjeseci za otvaranje istrage, koliko će se čekati optužnica?

Memic-istraga-Tuzilastvo333

Okončanje postupka na Kantonalnom sudu i presuda koja se očekuje ne trebaju imati utjecaja na istragu Tužilaštva BiH, a naročito ne na konačnu tužilačku odluku koja mora rezultirati podizanjem optužnice protiv više lica koja su učestvovala u sakrivanju, lažiranju, podmetanju dokaza i usmjeravanju istrage za saobraćajnu nesreću umjesto za ubistvo

Državnom tužilaštvu trebalo je 11 mjeseci da otvori istragu u slučaju Dženan Memić, nakon što je 5. oktobra 2018. godine krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić (sada sudijom Suda BiH), podnio Muriz Memić. Istraga se vodi za organizirani kriminal.

Od smrti Dženana Memića prošle su tri godine i skoro osam mjeseci, a bez obzira na sudski postupak koji se vodio, i u ponovljenom suđenju koje je u toku na Kantonalnom sudu u Sarajevu, okolnosti, motivi i način stradanja mladića još nisu utvrđeni. Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan kobne noći 8. februara 2016. godine napadnut, a od težine zadobijenih povreda preminuo je 15. februara 2016. godine. I pored živog svjedoka Alise Mutap koja je tu noć bila u Dženanovom društvu, istina nikada nije izašla navidjelo.

Ljubi i Bekriji Seferoviću sudi se za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja, iako su dokazi tokom sudskog postupka ukazali na činjenicu da do saobraćajne nesreće nije ni došlo. Navedeno je to i u prvostepenoj oslobađajućoj presudi Kantonalnog suda iz jula 2018. godine koju je ukinuo Vrhovni sud FBiH i vratio na ponovo suđenje. Novo saobraćajno vještačenje još uvijek nije završeno, a očekuje se da će novi nalaz vještaka dati odgovore na brojna pitanja i biti put za konačnu presudu Seferovićima.

Bez obzira na sudski postupak na Kantonalnom sudu, Državno tužilaštvo potrošilo je isuviše vremena na provjere, istražne radnje do konačnog otvaranja istrage. Za to je prema pravilima pravne struke potreban samo osnov sumnje, a u slučaju smrti Dženana Memića bezbroj je sumnji i neodgovorenih pitanja od same njegove smrti. Može se reći da je krađa vremena postala sindrom bh. pravosuđa. Pokazuje to i slučaj smrti mladića Davida Dragičevića u Banja Luci. Ni više od godinu i po od pronalaska tijela mladića nema pomaka u istrazi. Iako su postojali svi parametri za preuzimanje slučaja od Banjalučkog tužilaštva ili otvaranje vlastite istrage Tužilaštvo BiH to nije učinilo.

Istraga koju vodi Tužilaštvo BiH na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić u slučaju Memić već je obuhvatila širi krug ljudi, veći od 40 osoba koji se navode u krivičnoj prijavi. Neki od njih su saslušani, neki će tek biti.

Mladićev otac Muriz Memić kaže da mu je svaki dan kao vječnost.

„Sporo je ovo sve. Uvjeravaju me da rade, saslušava se širi krug ljudi, svjedoci, ali i dalje sam zabrinut. Za mene je prošlo već previše vremena i mislim da se ono i dalje krade. Duga je godina otkako sam predao krivičnu prijavu, a mog djeteta nema već više od tri godine i sedam mjeseci“, kaže Memić za NAP.

Advokat Ifet Feraget navodi da je istraga Državnog tužilaštva proširena na više osoba.

„Insistirat ću da se postupak ubrza i da se preduzmu adekvatne zakonske mjere za uspješno vođenje tog postupka“, kaže Feraget.

Memić će, kako kaže, zatražiti i sastanak sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Sabinom Sarajlija.

„Od početka tvrdim da je Burzić podigla lažnu optužnicu, a Sarajlija je može povući dok još ima vremena“, izričit je Memić.

Okončanje postupka na Kantonalnom sudu i presuda koja se očekuje ne trebaju imati utjecaja na istragu Tužilaštva BiH, a naročito ne na konačnu tužilačku odluku koja mora rezultirati podizanjem optužnice protiv više lica koja su učestvovala u sakrivanju, lažiranju, podmetanju dokaza i usmjeravanju istrage za saobraćajnu nesreću umjesto za ubistvo.