Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Trebevička žičara ponovo u funkciji

zicara

Izvršena je dezinfekcija svih pogona i gondola, a putnici moraju poštivati svih mjera zaštite uz nošenje maski i rukavica, kao i socijalno distanciranje

Trebevička žičara, koja je jedno vrijeme usljed pandemije koronavirusa nije radila, od danas je opet u funkciji. Sarajlije, ostali građani BiH, ali i poneki turist, opet će moći uživati u vožnji.

– Ponovo smo sa vama. Vodimo vas na omiljeno izletište žičarom, onako kako se stariji sjećaju i vole, onako kako će mladi voljeti i sjećati se. Volite prirodu, uživajte i omogućite i drugim da uživaju, održite naša izletišta čistim i lijepim, a zamolite i druge da ne ostavljaju tragove iza sebe. Ovo je naše dobro, ovo je naša planina – navode iz Javnog preduzeća Sarajevo.

Radno vrijeme je svakog dana od 10 do 19 sati, a u jednu gondolu žičare mogu ući najviše tri putnika.

Izvršena je dezinfekcija svih pogona i gondola, a putnici moraju poštivati svih mjera zaštite uz nošenje maski i rukavica, kao i socijalno distanciranje.

Trebevićka žičara s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik, na 583 metra nadmorske visine, s Vidikovcem smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektirali su je i sagradili Česi.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regiji. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine, kada je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Žičara, koja je potpuno uništena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i koja je koja je prestala s radom 1992. godine kada je ubijen njen čuvar Ramo Biber, ponovo je otvorena 6. aprila 2018. godine.