BiH

Brčko

Treća optužnica zbog pripremanja izborne prevare

23/08/2021

Ostojić se tereti da je to učinila u namjeri da se pribavi veći broj glasova za kandidate jedne političke stranke za zastupnike u Skupštini Distrikta glasovanjem izvan BiH u ime prijavljenih osoba

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragane Ostojić (33) iz Brčkog zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u Brčkom pripremala izvršenje kaznenog djela prevare pri glasovanju.

Ostojić je optužena da je pribavljanjem identifikacijskih dokumenata i osobnih podataka većeg broja osoba radi njihovog prijavljivanja za glasovanje izvan BiH stvarala uvjete za izvršenje tog kaznenog djela fiktivnim glasovanjem iz inozemstva.

U optužnici se navodi da je Ostojić putem aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju, pribavila fotografije osobnih i putnih isprava od većeg broja njoj poznatih osoba s prebivalištem u distriktu Brčko, koje je zatim pohranila u memoriju svog mobilnog telefona. Nakon toga su tijekom kolovoza 2020. godine identifikacijski dokumenti petero osoba bez njihovog znanja i suglasnosti, u kopiji i u tiskanom obliku, dostavljeni Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasovanje izvan BiH, po kojoj osnovi su te osobe registrirane za glasovanje.

Ostojić se tereti da je to učinila u namjeri da se pribavi veći broj glasova za kandidate jedne političke stranke za zastupnike u Skupštini Distrikta glasovanjem izvan BiH u ime prijavljenih osoba. Po okončanju istrage, protiv Ostojić je pred Osnovnim sudom Distrikta podignuta, a zatim u cijelosti i potvrđena, optužnica za kazneno djelo “pripremanje kaznenog djela”.

Podsjetimo, nedavno je zbog pripremanja prevare pri glasovanju optužen Slavko Blažević (58), a na kaznu zatvora od dva i po mjeseca pravosnažno je osuđen Stojan Bavarčić (30). Pred Tužiteljstvom Distrikta vodi se još istraga povezanih s izbornim procesom iz 2020. godine, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.