Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okupljanje na Baščaršiji

Treći Marš antifašista u Sarajevu na Dan pobjede

antifasisti sarajevo334

Položili su cvijeće na spomen-obilježja kod kojih su se zaustavljali i odavali počast žrtvama fašizma

Više stotina ljudi bili su učesnici trećeg Marša antifašista u Sarajevu koji je povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu organizirala Socijaldemokratska partija BiH uz podršku i učešće Naše stranke i SABNOR-a Kantona Sarajevo.

Učesnici su se okupili na platou ispred Sebilja na Baščaršiji, a potom se u koloni kretali putanjom prema Vječnoj vatri i Spomeniku djeci Sarajeva – do spomenika Josipu Brozu Titu kod Kampusa.

Položili su cvijeće na spomen-obilježja kod kojih su se zaustavljali i odavali počast žrtvama fašizma.

Na početnoj tački Marša, dekoracijom, pjesmama, Kozaračkim kolom i skandiranjem Titovog imena, isticali su antifašističke stavove i parole, a cijelom trasom se kretali u koloni noseći zastave sa zvijezdom petokrakom, obilježjem nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i zastave današnje države Bosne i Hercegovine. Pjesme koje su pjevali su iz revolucionarnog perioda Jugoslavije koju je vodio Josip Broz Tito, mnoge od njih posvećene upravo njemu.

Organizatori ističu da Marš antifašista prerasta u regionalni događaj jer se istomišljenicima iz Bosne i Hercegovine pridružuju učesnici iz susjednih zemalja, nekadašnjih republika bivše zajedničke države Jugoslavije.

Stoga smatraju da antifašističke ideje nisu umrle raspadom te državne zajednice.

Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke, novinarima je kazao da je „linija fronta protiv fašizma“ globalna, a da je „naša zona odgovornosti“ Bosna i Hercegovina.

Nažalost, naglašava Kojović, i danas djeluju politički pokreti i orijentacije slične fašizmu nad kojim je postignuta pobjeda 1945. godine, ali borba protiv zla mora biti permenentna i nikad ne treba odustati, dodaje on.

Na potrebu stalnog podsjećanja na ideje antifašizma ukazao je u izjavi novinarima i član Socijaldemokratske partije BiH Muzafer Šehović, predsjednik Odbora za njegovanje i očuvanje antifašističkih tekovina.