Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mc srebrenica

Trenutno osam identificiranih žrtava genocida za ukop 11. jula u Potočarima

srebrenica genocid potocari
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ramizi Hasanović je ovo osma identifikacija posmrtnih ostataka žrtava koje su iz uže familije, a ranije je ukopala tri brata i oca

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari sutra bi trebao biti održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica.

Iz Organizacionog odbora navode da se pripreme za obilježavanje odvijaju prema planiranoj dinamici.

– Sve što je planirano dosad je urađeno, uglavnom sve ide ustaljenom dinamikom. Trenutno je osam preživjelih porodica dalo saglasnost za ukop identifikovanih žrtava – izjavio je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Na sjednici će sutra biti usvojen nacrt programa obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, a nakon 20. juna se očekuje usvajanje i konačnog programa.

Ove godine vječni smiraj će u Potočarima pronaći i Beriz Mujić koji je imao sedamnaest godina kada se dogodio genocid. Njegovo tijelo je identifikovala rodica Ramiza Hasanović, a majka je trenutno u Americi i zbog narušenog zdravlja nije mogla doći na identifikaciju.

Ramizi Hasanović je ovo osma identifikacija posmrtnih ostataka žrtava koje su iz uže familije, a ranije je ukopala tri brata i oca.

– Moj rođak je pronađen u blizini Sućeske, na planini Kak. Nažalost, veoma malo ima kostiju. Vrijeme prolazi, živi se u neizvjesnosti i bolje je da ima svoj mezar. Konačno će njegova duša pronaći smiraj – kaže za Fenu Hasanović.