Trenutno robija 3.357 Bosanaca i Hercegovaca

kpz zatvorenici

Na izdržavanju kazne zatvora ili mjere pritvora u zatvorskom sistemu BiH prošle godine se nalazilo 3.357 osoba, dok je kućni zatvor putem elektronskog nadzora izvršavan prema 421 osobi – podaci su Ministarstva pravde BiH.

Portparolka ovog ministarstva Marina Bakić kazala je za Fenu da prema posljednjim podacima ukupni kapaciteti zatvorskog sistema u BiH iznose 3.221 osoba, a procjenjuje se da je potrebno da BiH ima 3.750 mjesta.

– To znači da su u toku 2015. godine alternativne krivične sankcije odigrale pozitivnu ulogu u odnosu na zatvorski sistem BiH i drugi put omogućile da se ne iskaže veći broj prekobrojnih osoba koje se ne mogu uputiti na izdržavanje kazne zatvora. Podaci pokazuju da je kombinacija kazne zatvora, mjere pritvora i alternativnih krivičnih sankcija dovela u ravnotežu zatvorski sistem u BiH – objasnila je Bakić.

Kada su u pitanju alternativne krivične sankcije, Bakić ističe da je krivična sankcija rad za opće dobro izrečena prema 96 osoba, kazna zatvora zamijenjena novčanom kaznom prema 237 osoba, a kućni zatvor s elektronskim nadzorom izrečen prema 421 osobi.

To znači da su 754 osobe ili 22,5 posto izvršavale kaznu zatvora putem alternativnih sankcija, a prema 124 osobe izrečena je mjera sigurnosti obaveznog psihijatriskog liječenja ili liječenja od ovisnosti, koja se izvršavala u medicinskim ustanovama a ne u zatvorima, što predstavlja sveukupno 878 osoba ili 26 posto od ukupne zatvorske populacije.

Isto tako, dodaje Bakić, prema jednoj osobi je donesena odluka o pomilovanju, a 789 osoba je ranije otpušteno s izdržavanja kazne po osnovu odobrenog uvjetnog otpusta, što je 790 osoba ili 23,5 posto od ukupne zatvorske populacije. To je znatno uticalo na zatvorski sistem BiH, koji je bio uravnotežen u prošloj godini.

Putem navedenih pravnih instituta, 1.668 osoba ili 49 posto u određenom periodu bilo je van zatvorske ustanove, što sve ukazuje, navodi Bakić, koliko je BiH prihvatila savremene principe i preporuke u sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Na područiju Federacije BiH u 2015. su kaznu izdržavale 1.662 osobe, a mjeru pritvora 324. Osam maloljetnika izvršavalo je vaspitnu mjeru upućivanjem u vaspitno-popravni dom, s tim da je 421 osuđena osoba izdržavala kaznu kućni zatvor s elektronskim nadzorom.

U Republici Srpskoj se na izdržavanju kazne nalazilo 767 osoba, a mjeru pritvora izvršavalo je 85 osoba, maloljetnički zatvor dvije osobe, devet osoba upućeno je na izvršavanje vaspitne mjere u vaspitno-popravni dom. Također, 12 žena je izdržavalo kaznu zatvora, a dvije žene mjeru pritvora, što sve ukupno iznosi 877 osoba.

Prema podacima Ministarstva pravde BiH, u Brčko Distriktu BiH sudovi su prema 12 osoba odredili mjeru pritvora, a 121 osobu su uputili na izdržavanje kazne zatvora, s tim da je od Suda BiH kaznu zatvora izdržavalo 273 osobe, a u pritvoru se nalazilo 99 osoba, što sveukupno na državnom nivou iznosi 372 osobe.

Bakić napominje da je konstrukcija svih objekata državnog zatvora koji se gradi u Istočnom Sarajevu u potpunosti završena.

Izgradnja se završava prema planiranim rokovima i očekuje se da će do kraja godine BiH imati izgrađenu visokosigurnosnu ustanovu za smještaj najtežih počinilaca krivičnih dijela. Početak rada državnog zatvora očekuje se početkom naredne godine.