Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo Brčko distrikta

Trgovcima glasovima iz Brčkog određen pritvor

NASLOVNA-4

Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću, uhapšenim u policijskoj akciji „Glasač“, određen je jednomjesečni pritvor. Hapšenje je uslijedilo nakon što su novinari CIN-a razotkrili trgovinu glasovima u Brčko distriktu.

Osnovni sud u Brčko distriktu je odredio jednomjesečni pritvor trgovcima glasovima Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću. Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) ih sumnjiči za povredu slobode odlučivanja birača.

Saletović i Pengić su uhapšeni 13. novembra u policijskoj akciji „Glasač“ nakon što su ih razotkrili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Novinari su, predstavljajući se kao stranački aktivisti, organizovali sastanak njih dvojice sa Abdulahom Iljazovićem, kandidatom stranke Narod i pravda na lokalnim izborima održanim 15. novembra.

Nakon kratkog dogovora porukom sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi. Plan je bio da: Iljazović da 6.500 KM za 130 glasova, Saletović i Pengić pronađu glasače i za svakog od njih naplate po 50 KM te dio novca zadrže za sebe.

„Ti – 1.300 maraka! Ja kopiram spisak (…), kažem za koga će glasati. Trinaestog ti dobiješ spisak u ruke. Ti daješ 40 (maraka op. a.). Ja dajem momku, razumiješ, imam dvojicu momaka“, glasila je ponuda Saletovića za kupovinu birača nekoliko dana uoči Lokalnih izbora 2020 u Brčko distriktu.

Određen im je pritvor zbog opasnosti da bi mogli ponoviti krivično djelo i utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Pritvaranjem Saletovića i Pengića broj pritvorenih koji su osumnjičeni za krivična djela počinjena u vezi sa izbornim procesom na ovom području narastao je na devet. Ranije je prema prijedlogu Tužilaštva produžen pritvor sedmorici osumnjičenih za izborne zloupotrebe, među kojima su trojica zastupnika u Skupštini Brčko distrikta. Oni su planirali zloupotrijebiti glasove najmanje 280 sugrađana za glasanje van BiH.

Naime, mještani brčanskih sela su novinarima CIN-a ispričali da su poznavali uhapšene pa su neki od njih lako povjerovali da će u zamjenu za glas dobiti posao u javnim institucijama. Uhapšeni su, uglavnom, prevarili članove svoje porodice ili komšije.