Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri bh. grada u kojima su izmjerene rekordne temperature u proteklih pet godina

vrucina-1

U proteklim danima Evropu je zahvatio toplotni talas koji je odnio i brojne živote. U subotu je u Portugalu izmjerena temperatura od čak 46,8 stepeni Celzija.

Mogu li se ovakvi ekstremi očekivati u BiH u narednim danima, pitali smo Bakira Krajinovića iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHZ).

„Prognoze ukazuju da nas očekuju maksimalne temperature do 38 stepeni, tako da ne očekujemo rekordne temperature na prostoru Bosne i Hercegovine u narednih 15 dana“ rekao je Krajinović za Fokus.ba.

U proteklih pet godina i u BiH su zabilježene ekstremno visoke temperature, a „rekorder“ u tom periodu bio je grad Bihać gdje su u augustu 2013. godine izmjerena 42 stepena.

Slijedi Mostar sa 41,9 stepeni što je izmjereno u dva navrata – u julu 2015. i augustu 2017. godine.

Na trećem mjestu je Zenica sa izmjerenih 41,6 stepeni tokom augusta prošle godine.

Krajinović pak dodaje da je apsolutna rekordna temperatura u historiji mjerenja na prostoru BiH zabilježena u Mostaru.

„Bilo je to prije 117 godina i to 31. jula 1901. godine kada su u ovom gradu izmjerena 46,2 stepena Celzija“, naveo je naš sagovornik.

Kada je riječ o ostalim gradovima, sa ekstremnim temperaturama prednjači Sanski Most gdje je 1902. godine izmjereno 44,5 stepeni.

U Sarajevu je najveća temperatura zabilježena nedugo poslije Drugog svjetskog rata, u augustu 1946. godine, kada je izmjereno 40 stepeni.