BiH

formiranje vlasti

Tri članice “Osmorke” uputile pismo SDP-u

03/02/2023

Spomenuta tri politička subjekta, istovremeno, podsjećaju kako se u procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažu za institucionalno djelovanje u okviru njihovih kapaciteta, bez upliva neimenovanih članova međunarodne zajednice

Narodni evropski savez (NES), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i pokret Za nove generacije (ZNG) oglasili su se danas zajedničkim saopćenjem povodom dopisa/pisma upućenog Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDPBiH) i „Trojci“, u kojem ističu spremnost da podrže programsku Vladu Federacije BiH.

– Pozivajući se na potpisane Smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022.-2026. godine za nivo Federacije BiH izražavamo našu spremnost i predanost izvršavanju usaglašene obaveze da detaljno razradimo programske mjere, finaliziramo i potpišemo dokument Program mjera za mandatni period 2022.-2026. godina, koji je preduslov formiranja izvršne vlasti – navodi se u dopisu/saopćenju.

Nadalje navode, kako radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica smatraju potrebnim da se usaglasi i potpiše Sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH za mandatni period 2022.-2026. godine, “u kojem ćemo regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH”.

– Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade FBiH, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva FBiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici – navodi se.

– U procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva
neimenovanih članova međunarodne zajednice.

– Cijeneći mogućnost zloupotrebe postojeće sistemske blokade za imenovanja Vlade FBiH očekujemo snažno zagovaranje poštivanja legitimiteta parlamentarne većine za formiranje Vlade FBiH u skaldu s demokratskim načelima, pri tome djelujući zajednički, institucionalno i transparentno prema visokom predstavniku u BiH koji ima obavezu da sistemski i trajno ukloni sve blokade funkcioniranja FBiH – navodi se u zajedničkom saopćenju.

NES, SBiH i ZnG od partnera, također, očekuju međusobno uvažavanje, bez jednostranih eliminacija pojedinih stranaka parlamentarne većine, kao i uvođenje novih, uz pridržavanje preuzetih obaveza u skladu s već potpisanim dokumentima, stoji u pismu upućenom SDP-u BiH, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.