Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubijeni mladić

Tri godine od početka suđenja u slučaju Memić: Lažna optužnica i iskaz glavnog svjedoka

memic protesti 555555

U prvostepenoj oslobađajućoj presudi Kantonalnog suda navedeno je da je iskaz Alise Mutap u dijelu koji se tiče događaja nakon što je Dženan zadobio povrede „neuvjerljiv i konfuzan“

Na današnji dan prije tri godine na Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Ni danas više od tri i po godine nakon smrti mladića sudski proces (ponovljeni) nije okončan niti je rasvijetljeno kako je Memić stradao u noći 8. februara 2016. godine.

Na prvom suđenju kao svjedok se pojavila Alisa Mutap koja je bila s Memićem u društvu kobne noći. Poslije tog svjedočenja, a s obzirom da je nastavila dolaziti na suđenje i da je Sud odbio zahtjev advokata porodice Memić Ifeta Ferageta da joj se onemogući prisustvo jer je svjedok, ona nije mogla biti pozvana kao svjedok odbrane. Uskoro je prestala dolaziti na ročišta.

Mutap tokom svog svjedočenja nije mogla precizirati gdje se udaljilo vozilo koje ih je navodno udarilo. Dva dana poslije nesreće kako je ona naziva, pokušavajući se sjetiti šta se dešavalo prisjetila se da je u polusvjesnom stanju u poluležećem položaju vidjela tamnozeleno vozilo i osobu razbarušene kose i prljavog lica i da se sjeća da se to vozilo udaljilo. I Iz Kantonalnog tužilaštva je potvrđeno da je Mutap dala oprečne iskaze, ali ona nikada nije bila procesuirana zbog davanja lažnog iskaza.

U prvostepenoj oslobađajućoj presudi Kantonalnog suda navedeno je da je iskaz Alise Mutap u dijelu koji se tiče događaja nakon što je Dženan zadobio povrede „neuvjerljiv i konfuzan“.

„Sud je tokom saslušanja ovog svjedoka stekao dojam da svjedokinja ne iznosi cijelu istinu, da prikriva određene činjenice, da je nesigurna u ono što izjavljuje, sud nije poklonio vjeru iskazu ovog svjedoka posebno kada se dovede u vezu sa ostalim provedenim dokazima“, navedeno je u presudi.

Sud je prihvatio nalaz vještaka neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića koji je isključio amneziju kod Alise Mutap zajedno sa još dvoje kolega. Kučukalić je tvrdio da je Mutap mogla imati parcijalnu, ali nikako totalnu amneziju.

„Sudu je jasno da svjedok Alisa Mutap nije imala povrede koje bi mogle izazvati totalnu amneziju niti je ovaj traumatični događaj mogao isto izazvati, vještak je jasno naveo da je svjedokinja mogla imati fragmentalne gubitke sjećanja, ali ne i totalnu amneziju ali da bi se takva fragmentalna nesjećanja brzo vratila što po ocjeni ovog suda dovodi do zaključka da svjedok zna šta se desilo ali to svjesno prikriva“, navodi se u presudi.

Također, Sud navodi da ni jedan nalaz Mutap Alise nije pokazao potres mozga.

„Sud je stekao ubjeđenje da Alisa Mutap zna šta se zaista dogodilo ali da to ne želi da kaže. Samo njeno držanje pred sudom je bilo propraćeno nesigurnošću, nervozom te je u konačnici prihvaćen samo dio njenog iskaza u kojem je izjavila da se nalazila skupa sa preminulim Dženanom Memićem u ulici Velika aleja naspram broja 4 jer je to nesporna činjenica koju su potvrdili svjedoci Džafer Hrvat i Nebojša Veljović“, dio je presude.

Dženanov otac Muriz Memić od početka tvrdi da je njegov sin ubijen, te da je saobraćajna nesreća samo farsa koja je imala cilj nekoga zaštititi. Tvrdi da je tadašnja glavna tužiteljica KS Dalida Burzić podigla lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću kako bi se sakrilo ubistvo i ubice njegovog sina. Burzić je u februaru ove godine imenovana za sudiju Suda BiH.

„Više od tri i po godine ja dokazujem ono što svi vide. Nikada neću stati. I Državno tužilaštvo je otvorilo istragu za organizirani kriminal i proširit će istragu. Očekujem da se svi odgovorni za sakrivanje istine i lažnu optužnicu procesuiraju i privedu pravdi“, kaže Memić za Patriju.

Inače, na Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je ponovljeno suđenje Seferovićima nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio prvostepenu presudu. Izvršeno je i novo saobraćajno vještačenje, a nalaz bi trebao biti prezentiran tokom glavnog pretresa 15. novembra te saslušani vještaci koji su radili novi nalaz. Očekuje se da taj nalaz da odgovore na ključna pitanja o tome kako je stradao Dženan Memić.