Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Tri godine zatvora za povratnika sa sirijskog ratišta u BiH Vildana Ključu

sud bih
Foto: BIRN

Osuđeni nije prisustvovao izricanju presude, a ranije je tokom sudskog procesa nekoliko puta odbio ustati na zahtjev suda, pravdajući nepoštovanje državne institucije “vjerskim principima”

Sud Bosne i Hercegovina osudio je na tri godine zatvora Vildana Ključu zbog ratovanja u Siriji na strani pobunjenika protiv sirijske vojske i predsjednika Bašara al-Assada.

Tokom izricanja presude, u utorak 28. maja, Sud je naveo da je tokom suđenja dokazano kako je Ključo u Siriji bio dio vojne jedinice “Ahmeda Asafa” koja je postala dio opozicijske pobunjeničke Slobodne sirijske armije.

Ključo je u Siriju otišao 2012. godine preko Turske. U Siriji je proveo više od decenije, te je jedan od optuženih građana Bosne i Hercegovine s najdužim boravkom na sirijskom ratištu, naveo je Sud u obrazloženju presude.

On je iz Sirije otišao u Tursku tokom 2023. odakle je iste godine stigao u BiH, pri čemu je uhapšen.

Izmjenom krivičnog zakona 2014. godine odlasci na strana ratišta su krivično djelo u Bosni i Hercegovini.

Sud je u obrazloženju presude naveo da je Ključno odlučio ostati u Siriji i nakon što je saznao da je pridruživanje stranim vojnim, paravojnim i parapolicijskim organizacijama krivično djelo, prema bh. zakonu. Navedeno je da je to dokazano u iskazima svjedoka koji su komunicirali s Ključom 2015. i 2016. godine.

Kazna u trajanju od tri godine zatvora je minimalna zatvorska kazna koja može biti izrečena za krivično djelo ” protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”.

Osuđeni nije prisustvovao izricanju presude, a ranije je tokom sudskog procesa nekoliko puta odbio ustati na zahtjev suda, pravdajući nepoštovanje državne institucije “vjerskim principima”.

Donesena presuda je prvostepena i postoji mogućnost žalbe.

Ratištu u Siriji su se od 2011. do 2019. pridružili deseci hiljada muškaraca, žena i djece iz brojnih država.

Od 2012. do 2016. godine, u zone sukoba Sirije i Iraka ukupno je otišlo između 250 i 300 osoba iz BiH.

Od toga je oko 55 posto muškarca, 25 posto žena i 20 posto djece koja su bila maloljetna u trenutku odlaska.