Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski predsjednik

Tri “krivca” u tri priče: Dodik se oglasio nakon što je SDS-u zabranjen izlazak na izbore

milorad dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Apsolutno je neprihvatljiva odluka CIK-a da SDS ne može da učestvuje na izborima. To je protivno svakom demokratskom principu i govori o tome šta je CIK”

Lider SNSD-a i predsjednik entiteta Milorad Dodik oglasio povodom odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da SDS-u odbije prijavu za učešće u Lokalnim izborima 2024.

Dodik u jednom trenutku krivi CIK, potom SDS koji je, kako kaže, “izglasao taj CIK”, a potom su na red došli i Amerikanci. Epilog je – prebačena loptica na SDS za Izborni zakon RS.

-Apsolutno je neprihvatljiva odluka CIK-a da SDS ne može da učestvuje na izborima. To je protivno svakom demokratskom principu i govori o tome šta je CIK – jedan monstrum koji je tamo izabran upravo pomoću glasova samog SDS-a. Zanimljivo je da su i njihovi predstavnici koje su oni predložili u CIK podržali takvu odluku. Da nisu, vjerovatno bi bilo korektno da napuste CIK. Očigledno je tu u pitanju neka druga igra, pokušaj da se sada okrive svi za takvo stanje u SDS-u, a koje su kreirali Amerikanci. I podanička pozicija SDS-a prema Amerikancima dovoljno govori o svemu. Sam pokušaj da napravimo izborni zakon Republike Srpske i činjenica da je on još uvijek u proceduri, govori koliko smo bili u pravu kada smo to radili, rekao je Dodik.

Kaže kako se “politika SDS-a svodi samo na politiku anti-Dodik”.

-A ja nisam taj koji bi sada trebao ili mogao da učini bilo šta drugo osim da očekujem od njihovog predsjednika da zakaže sastanak svih političkih partija. Moj prijedlog je da se taj sastanak održi što je prije moguće i da se sve političke partije koje su se prijavile na izbore povuku i da se usmjerimo na donošenje zakona Republike Srpske o izborima i sprovedemo ih po našim zakonima. Tada će SDS imati priliku da učestvuje na izborima. Svako drugo ponašanje SDS-a je kukavičko i jadikovanje nad vlastitom nemoći i nesposobnostima. Još jednom ponavljam, očekujem da Miličević zakaže sastanak svih predsjednika političkih partija koje su se prijavile na izbore, naveo je Dodik prebacivši lopticu na ovu opozicionu stranku.