Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri NVO i građanski aktivisti oštro usuđuju “vampirski pir” u Mostaru

BiH

zastave-mostar1222

Osjećamo građansku odgovornost reagovati i osuditi sve učestalije fašističke pojave u našem društvu. Posljednji ovakav primjer je obilježavanje 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg-Bosne čiji je politički i vojni vrh na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju prvostepeno osuđen zbog udruženog zločinačkog poduhvata i ratnih zločina koje su počinile oružane snage te zajednice.

Navodi se ovo u zajedničkom javnom reagovanju koje potpisuju tri mostarske nevladine organizacije i osam istaknutih hrađanskih aktivista. Ova obljetnica je dio kontinuirane fašizacije našeg društva unutar kojeg škole i ulice dobivaju imena po fašistima, proslavljaju se ratni zločinci i obilježavaju događaji koji su bili u službi ratno huškačkih politika. Sve to uz prešutno odobravanje, a ponekada i aktivno učešće sadašnjih političkih elita – ocjenjuju Centar za mlade „KVART“, Inicijativa „Jer me se tiče“, Feministički antimilitaristički kolektiv te Štefica Galić, Amer Bahtijar, Maša Galić, Predrag Blagovčanin, Sergio Šotrić, Gorana Mlinarević i Nela Porobić Isaković

Oni ističu da već godinama znamo da su ove vrste kreiranja napetosti i nesigurnosti ustvari jedino u službi ratnoprofiterskih i postratnoprofiterskih elita, koje preko konstruisanja etničkih narativa pokušavaju sebi osigurati nesmetano uživanje opljačkanih naših društvenih dobara. Na žalost, mi im već decenijama dozvoljavamo da nas manipulišu, pljačkaju i porobljavaju. Davno smo se trebali probuditi iz ove noćne more i reagovati, ali kad već nismo do sada nadamo se da ćemo, se uz globalno buđenje, i mi probuditi i početi odbijati da budemo dio fašističkog terora.

Potpisinici reagovanja pozivaju nadležne institucije da reaguju i spriječe javnu promociju ratnih zločinaca i ideja, ideologija i praksi koje su, sa sličnim snagama iz drugih etnija, direktno odgovorne za bratoubilački rat i 100.000 mrtvih duša.