Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trivić: Sreća je za građane da Dodik ne odlučuje o visini stope PDV-a

Jelena-Trivic-133

Članica Glavnog odbora PDP-a Jelena Trivić upozorila je na negativne ekonomske trendove i prezaduženost u RS-u, iz čijeg će se budžeta, naredne godine polovina prihoda ili 920 miliona KM morati izdvojiti za otplatu postojećih kredita.

Ona tvrdi da vlast u RS-u samu sebe demantuje navodima da RS nije prezadužena, dok istovremeno pokušava da osigura nove kredite, koji neće biti usmjereni na reprogramiranje, već jedino moguće refinansiranje postojećih zaduženja.

-Ako RS nema problem s vraćanjem kredita zašto onda ‘probni bolan’ o povećanju stope PDV-a, kako bi se održala likvidnost budžeta. Sreća naša da trenutno Milorad Dodik ne odlučuje kolika će biti stopa PDV-a, jer bi u tom slučaju ‘opet udario po džepu građana’. Povećanje od tri procenta stope PDV-a, o kojima je Dodik govorio, značio bi udar po kućni budžet svakog domaćinstva u iznosu od 70 do 100 KM mjesečno – rekla je članica Glavnog odbora PDP-a na konferenciji za novinare.

Trivić navodi da RS „guše dugovi“, podsjetivši da Vlada RS-a kasni sa isplatama subvencija ratarima, za socijalne i druge kategorije.

Upozorila je i da rate za otplate kredita koje uzima vlast u RS stalno rastu, jer se Vlada zadužuje, a istovremeno tvrdi građanima da to nije tako.

Ističući da je opravdana interpelacija poslanika opozicije u Narodnoj skupštini RS-a kojom se traži skupštinska rasprava o ekonomskoj politici Vlade RS-a, dodala je da će se o tom dokumentu sigurno raspravljati.

-Vlada je, pod Dodikovom kontrolom, od RS napravila gori entitet u BiH, po svim ekonomskim parametrima. RS je više zadužena od Federacije BiH, a ima lošije pokazatelje i po pitanju iznosa plaća, penzija, stanja fondova zdravstva i penzijskog osiguranja – tvrdi Trivić.