banja luka

Trivić: Sve spremno za početak nastave u osnovnim i srednjim školama u RS-u

trivic ministrica

U srednjim stručnim i tehničkim školama učenici će od 2. spetembra prvi put imati plaćenu praksu

Sve je spemno za početak nove školske 2019/2020. godine i u osnovnim i u srednjim školama, izjavila je danas Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske nakon sastanka sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, javlja Anadolu Agency (AA).

“Škole koje su imale radove na rekonstrukcijama i adaptacijama školskih objekata privele su poslove kraju, neke još privode, ali nastava će nesmetano početi 2. septembra”, rekla je Trivić.

Ona je podsjetila da će od ove školske godine u srednjim stručnim i tehničkim školama učenici, zahvaljujući sporazumu sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca RS-a i Zanatsko-preduzetničkom komorom RS, imati plaćenu praksu. Sporazumi o provođenju prakse potpisani su sa 17 kompanija, a Natalija Trivić pozvala je i druge kompanije i privredna društva da uspostave kontakte sa srednjim stručnim i tehničkim školama.

Spasoje Vasiljević, predsjednik aktiva direktora srednjih škola regije Doboj rekao je da je 15 škola koje obuhvata ovaj aktiv spremno za početak nove školske godine.

U prve razrede osnovnih škola u RS-u upisano je 9.300 učenika, za 400 manje u odnosu na prošlu godinu. Resorno ministarstvo još nema podatke koliko je učenika upisano u srednje škole, obzirom da upis traje do danas.

Besplatne udžbenike u osnovnim školama dobiće učenici prvih i drugih razreda, pobjednici svih republičkih takmičenja, te odlični učenici iz višečlanih porodica.