Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Troje uposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno na uslovne kazne zatvora

brcko vlada334

Nakon suđenja pred brčanskim Osnovnim sudom po optužnici Tužiteljstva Brčko distrikta za korupciju u lokalnom javnom sektoru, bivša predstojnica Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta Nataša Đudurović i njeni saradnici Siniša Jovanović i Drago Stojić osuđeni su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Đudurović, Jovanovića i Stojića Tužiteljstvo tereti da su iskorištavanjem svog službenog položaja protivzakonito postupili u postupku utvrđivanja urbanističkih preduslova za raspolaganje javnom imovinom bez objavljivanja tendera, čime su pribavili korist jednom tadašnjem dužnosniku Distrikta, a istovremeno pričinili štetu njegovom susjedu.

Stojiću je stavljeno na teret da je izradio i potpisao, a Jovanoviću i Đudurović da su potpisali i ovjerili izvod iz prostorno-planske dokumentacije, za koji su znali da nije u suglasnosti s planskim dokumentom više pravne snage, te da je suprotan pravilima urbanističke struke.

To je u konačnici omogućilo neposredno raspolaganje građevinskim zemljištem Distrikta u korist visoko pozicioniranog službenika Skupštine Distrikta na štetu suvlasnika stambenog objekta izgrađenog na susjednoj parceli, navedeno je u optužnici.

Ocijenivši sve optužne navode u cijelosti dokazanim, Osnovni sud donio je presudu kojom je optužene oglasio krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i optuženima izrekao uslovnu osudu kojom im je utvrdio kazne zatvora u trajanju od po šest mjeseci, koje se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne učine novo krivično djelo.

Radi se o nepravomoćnoj presudi na koju je moguće izjaviti žalbu, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.