Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Trojica osuđenih za ratni zločin stupila na izdržavanje kazne

janja
Foto: BIRN
Arhiva

Đokić i Trišić osuđeni su zbog zločina protiv civila i osuđeni na po tri, a Tanasić, Milanović i Krajišnik na po dvije godine zatvora

Branislav Trišić, Zoran Tanasić i Žarko Milanović, koji su osuđeni za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Janji, stupili su na izdržavanje zatvorske kazne, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.

Iz Suda je potvrđeno da su Milan Đokić i Mladen Krajišnik, koji su osuđeni u istom predmetu, podnijeli molbe za odlaganje izvršenja kazne.

Đokić i Trišić osuđeni su zbog zločina protiv civila i osuđeni na po tri, a Tanasić, Milanović i Krajišnik na po dvije godine zatvora.

Istom presudom su Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković oslobođeni svih optužbi.

Potvrđena je presuda iz juna 2023. godine.

U ranijem saopćenju Suda se navodi da su – za vrijeme oružanog sukoba u BiH, od druge polovine septembra 1992. do prve polovine 1994. godine – Trišić, kao operativni radnik bijeljinske Službe nacionalne bezbjednosti, i Tanasić, Milanović i Krajišnik, kao policajci, mučili civile bošnjačke nacionalnosti. Đokić je, u svojstvu komandira Staničnog odjeljenja milicije Janja, osuđen za pomaganje u mučenju.

Đokić je proglašen krivim da nije spriječio druge da zlostavljaju civile privedene na ispitivanje o naoružanju. Trišić je osuđen za premlaćivanje tri civila metalnom šipkom i rukama, a Tanasić da je tukao dva civila. Presudom je utvrđeno da su Milanović i Krajišnik udarali po jednog civila.