Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trojica stručnjaka iz Srbije u Banjaluci izvršili niz procedura i operacija

doktori iz srbije na ukcrss

Tri eminentna stručnjaka iz Srbije danas su prilikom posjete Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, danas u saradnji s kolegama iz ove institucije izvšili niz operacija i procedura, javlja Anadolu Agency (AA).

Slobodan Hajder, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC RS, rekao je da pored rekonstukcije i opremanja centra, unapređenje struke i edukacija kadrova ostaju priroitet ove ustanove.

“Rukovodstvo UKC napravilo je ugovore s pojedinim ljekarima iz regiona i određenim institucijama koje će nam pomoći”, rekao je Hajder i dodao da će konačni benefit imati pacijenti UKC RS.

Prema njegovim riječima, gosti iz Srbije pomogli su pacijentima koji su prošli terapijske procedure i operacije, kao ljekarima u edukaciji i sticanju novih znanja i iskustava.

U Banjaluci su danas bili dr. sc. med. Vladimir Kojović, specijalista dječije hirurgije i specijalista urologije, akademik prof. dr. sc. med. Vojko Đukić, specijalista otorinolaringologije, te dr. sc. med. Goran Stojanović, prim.,inteventni bronholog, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju i načelnik Centra za bronhologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica.

“Danas smo imali zadovoljstvo da uradimo dijagnostičke procedure kod pacijenata kod kojih postoje promene u plućima. Sproveli smo dijagnostičke procedure, koliko znam prve u Bosni i Hercegovini, endobronhijalni ultrazvuk koji i u regionu ima jako malo ustanova. Nadam se da će se u narednom periodu te procedure u pulmologiji sporovoditi kao rutinsku praksu i u UKC RS”, kazao je Stojanović.

Vladimir Kojović danas je izvršio dvije intervencije kod dve bebe s urođenim anomalijama bubrega.

“U toku tih procedura je učestvovao i tim UKC RS. Radujemo se daljoj saradnji na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Kojović

Vojko Đukić objasnio je da su danas urađena dva laserska hirurška zahvata na larinksu, odnosno grkljanu kod pacijenata s karcinomom grkljana.

“Skoro da nema procedure u oblasti otorinolaringologije koja se već ne radi, tako da ćemo u nastavku dodatno unaprijediti ove procedure”, kazao je Đukić i istakao da je zadovoljan kvalitetom opreme koja je osnovni preduslov za dobar rad.

Hajder je objasnio da će frekvencija posjeta ovih ljekara Banjaluci zavisti od broja pacijenata sa specifičnom patologijom.

Iz UKC RS podsjećaju da će pacijenti iz RS koji su zbog prirode bolesti i izvođenja najkomplikovanijih hirurških intervencija morali odlaziti u Srbiju najviše osjetiti prednost ove saradnje.