Američki predsjednik

Trump: Zbog opstrukcija Dejtonskog sporazuma i dalje povišen stepen upozorenja

Image: U.S. President Donald Trump pauses during a rally at El Paso County Coliseum in El Paso

Trump je obavijestio Kongres SAD-a da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopštila je danas Bijela kuća

Predsjednik SAD-a Donald Trump produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine.

Trump je obavijestio Kongres SAD-a da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopštila je danas Bijela kuća.

“Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezolucije UN 1244 na Kosovu, nije otklonjena”, navedeno je u odluci koju je potpisao Trump.

U Trumpovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su “činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima” i da “i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD-a”.

“Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. godine”, naveo je Trump.

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao George W. Bush, 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi sa opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.