Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Palmer stiže u BiH

Trumpov “specijalac” u Banjaluku donosi Dodiku ponudu koju neće smjeti odbiti?

palmer trump

Uzimajući u obzir američku praksu u nekim ranijim kriznim situacijama na Balkanu, nije isključeno ni to da će se Palmer u razgovorima s najvišim zvaničnicima RS koristiti metodom “štapa i mrkve”

Dva dana uoči dolaska zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera u Banju Luku i dalje traju nedoumice o razlozima posjete američkog zvaničnika tako visokog ranga najvećem gradu entiteta RS.

Dok izvori iz diplomatskih krugova tvrde da Palmer u Banjaluku, a zatim i u Sarajevo dolazi kako bi ubrzao slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel, pojedini ugledni analitičari tvrde da od Palmerove posjete ne treba očekivati spektakularne rezultate, odnosno da je njegov zadatak, kako kažu, prvenstveno prikupljanje informacija koje će proslijediti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

– Zadatak Palmera jeste to da zvaničnike Republike Srpske pokuša ubijediti da pristanu na aktivaciju MAP-a i slanje ANP-a u sjedište NATO u Briselu. Uzimajući u obzir američku praksu u nekim ranijim kriznim situacijama na Balkanu, nije isključeno ni to da će se Palmer u razgovorima s najvišim zvaničnicima RS koristiti metodom “štapa i mrkve”, odnosno obećanja o američkoj pomoći u slučaju kooperativnosti srpskih političara oko daljeg približavanja BiH NATO, ili, u protivnom, prijetnji nastavkom pritisaka i uvođenja novih sankcija onima koji su protiv toga – tvrde izvori portala Insajder iz diplomatskih krugova.

Oni dodaju i to da SAD već godinama unazad svoju politiku prema BiH i Zapadnom Balkanu kreiraju na osnovu  britanskih informacija, procjena i preporuka.

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić tvrdi da  Palmer nije diplomata koji učestvuje u donošenju odluka.

– Sa Palmerom dolazi i dosta drugih ljudi. Očigledno je da on mora da prikupi mnogo informacija da bi mogao u Vašington da pošalje izvještaj o novoj situaciji poslije izbora.

Tu se javila nova situacija, blokiranje formiranja vlasti, problemi sa pravosuđem, proces oko VSTS-a koji može da se izrodi u potpuni kolaps institucionalnog sistema BiH. Imate problem i sa korupcijom, kriminalom, sa takozvanim putem džamija, odnosno migracionima talasom. Zaista ima puno posla – kaže Janjić.

On tvrdi da Palmer na terenu mora da provede mjesec ili dva kako bi pripremio detaljan izvještaj za donosioce odluka.

– On sam ne donosi odluku. Palmer nije diplomata koji učestvuje u donošenju odluka, on učestvuje u pripremi odluke i prenošenju te odluke. Njegov posao je snimak stanja, sugerisanje zaključka. I to je jako važan posao.

Ako on predloži zaključak da nema spremnosti da se izađe iz ove krize, onda se može početi razmatrati promjena politike SAD. Tada oni kažu – OK, sa ovim ljudima ne može da se razgovara na nivou politike, hajde da izračunamo koji nivo intervencije je potreban da se to promijeni. Oni se neće upustiti u punu intervenciju jer je dovoljno instrumenata kojima raspolažu da ne mora da dođe do oružane intervencije NATO na terenu – ističe Janjić.

Politički analitičar Slavo Kukić takođe smatra da od predstojeće posjete visokog američkog zvaničnika Banjaluci i Sarajevu ne treba očekivati spektakularne rezultate.

– Ne očekujem nikakve efekte od Palmerove posjete iz prostog razloga što sam uvjeren kako je Milorad Dodik, uz sve njegove sklonosti političkim i taktičkim akrobacijama, ipak prešao crvenu liniju poslije koje nema povratka. Vjerujem da je on definitivno prelomio da zaštitu svog političkog digniteta i pravne sigurnosti ne traži u pravnoj državi, već u centrima moći koji nisu američki i nalaze se nešto istočnije. Od Palmerove posjete ne očekujem ništa osim slikanja, koje će Dodik ponovo iskoristiti da pokazuje mišiće – rekao je Kukić za Insajder.