britanska ministrica vanjskih poslova

Truss o sankcijama Dodiku i Cvijanovićevoj: Namjerno podrivaju teško stečeni mir u BiH

liz truss – Photo_ Zheng Huansong XINHUA PIXSELL
Lizz Truss: Jedan od dva kandidata

“Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama”

Član Predsjedništva BiH i predsjednica RS-a neće moći putovati u Veliku Britaniju niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u ovoj zemlji.

Vlada Velike Britanije prvi put je uvela sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i predsjednici bh. entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović zbog, kako se navodi, narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Veliku Britaniju niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Velikoj Britaniji.

“Ovo dvoje političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, navela je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

“Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama”, dodaje se.

Kako se navodi u saopćenju, regulativa iz 2020. godine o sankcijama za Bosnu i Hercegovinu omogućava Velikoj Britaniji da identificira pojedince koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti, sprečavaju provedbe Općeg okvirnog mirovnog sporazuma ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opći okvirni mirovni sporazum.

Zapljena imovine sprečava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Velikoj Brotaniji, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionirane osobe na teritoriji Velike Britanije radi s tom osobom.

Zabrana putovanja znači da sankcioniranoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Velikoj Britaniji, dodaje se.