BiH

Tufekčić: Dali smo prolaz svim amandmanima na borački zakon

09/08/2018

Sjednica parlamentarne Komisije za usuglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca održana je danas u Mostaru, a prema riječima predsjednika te komisije Jasenka Tufekčića, na sjednici su članovi ponovno „dali prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH.

–  Komisija je, također, dala prolaz amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali su sastavni dio teksta Zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda – pojasnio je Tufekčić, dodavši kako će se sutra svim članovima Komisije poslati i pismeno ono što je danas usuglašeno.

Najavio je kako će Komisija za usuglašavanje iduće sedmice održati sastanak s premijerom i dva dopremijera i rukovodstvom za zakazivanje sjednica te sa predsjednikom Federacije BiH i dopredsjednicima.

–  Borcima sam više puta rekao da sam dio te ekipe. Svako onaj ko misli da me pokušava ultimatumima i rokovima pomjeriti da se nešto uradi za dan, dva tri – vara se. Doći ćemo do najkvalitetnijeg rješenja – poručio je Tufekčić.

Dodao je kako neće biti zakona i dok Bošnjaci Livna ne budu dobili status demobilsianih boraca, a ne da i dalje imaju status, kako je naveo, oružanih pobunjenika protiv Herceg Bosne.

Sjednica parlamentarne Komisije za usuglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca trebala je početi u 14 sati, ali je počela sa zakašnjenjem. U međuvremenu su se ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, gdje je održana sjednica, skupilo više desetaka boraca koji su iskazivali nezadovoljstvo što je sjednica premještena u Mostaru te su blokirali glavni ulaz u zgradu.

Borci su pokušali nasilno ući u zgradu, ali ih je u tome spriječila policija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.