Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turisti u nedoumici: Treba li u Mostaru plaćati parking?

Parking

Vjerovatno ste, ako ste nedavno boravili  Mostaru, primjetili aparate za naplatu parkinga na ulicama grada. Riječ je o automatima postavljenim još prije osam godina, koji su i danas u funkciji, ali koji u gradski budžet ne donose značajan novac.

Pravila se pridržavaju tek pojedinci i stranci, dok domicilno stanovništvo generalno izbjegava platiti parking usluge i savjetuje posjetiteljima Mostara da u pojedinim dijelovima grada ne moraju plaćati parking.

Preduzeće Mo parking s druge strane nema mogućnost naplate, pošto nema pristup Centralnom registru. Zbog toga ne mogu izdavati prekšajne naloge.

Sve je na kraju dobilo sudski epilog. Prvostepena presuda išla je u korist Mo parkinga, da bi kasnije na drugom stepenu ipak bila poništena. Trenutno je u toku proces razmatranja žalbe.

“Nažalost i kod ovog problema dolazimo do Gradskog vijeća koje godinama ne postoji. Bez Vijeća teško da se možemo pomjeriti s mrtve tačke”, rekao je za Fokus.ba vršilac dužnosti direktora preduzeća Mo parking Darko Knezović.

Požalio se i na odnos građana prema radnicima Mo parkinga.

“Dio stanovništva reaguje bahato, ljudi se počesto ponašaju nekulturno, a to dovodi do sasvim drugog problema. Nastojimo uvesti red, gledajući kako su stvari regulisane u razvijenim, funkcionalnim gradovima. Ovdje danas parkira ko gdje želi, od javnih do zelenih površina, imamo i situacije da auto na jednom parkingu stoji po pet dana, da automobili pred institucijama stoje parkirani po deset dana, a da ne govorimo o neiskorištenim površinama u gradu”, kazao je Knezović za Fokus.ba.

Naš sagovornik dodaje da se u sve umiješala i politika. Postoje previranja kao i u ostalim sferama, a to je nažalost dovelo do novih opstrukcija.

“Naš slogan ipak ostaje ‘Kultura življenja’, bez obzira što ponekad naiđemo i na ‘intelektualce’ koji ljude ubjeđuju da ne plaćaju parking. To je žalosno i za nas bolno. Ipak se ne predajemo. Moram spomenuti veliku podršku gradonačelnika Ljube Bešlića”, zaključio je Knezović.