Vrijedan projekat

Turistička atrakcija: Uređuje se jedinstvena biciklistička ruta kroz Hercegovinu

hercegovina

Riječ je o biciklističkoj ruti baštine na Trebižatu, biciklističkoj ruti aromatskog i ljekovitog bilja, biciklističkoj ruti starim stočarskim putovima, biciklističkoj ruti jezerima zapadne Hercegovine, biciklističkoj ruti duhana “Zlatni trokut” i biciklističkoj ruti mira

U sklopu projekta “Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” u toku su radovi na uređenju dijelova biciklističkih ruta i odmorišta u Ljubuškom, Grudama i Posušju, kao i radovi na izgradnji pješačkog mosta preko rijeke Lištice u kanjonu Borak u Širokom Brijegu.

Ovim radovima omogućit će se prohodnost i uvezanost određenih dionica na tematskim biciklističkim rutama koje povezuju općine i gradove u Zapandohercegovačkom kantonu, a koje se razvijaju navedenim projektom, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Grada Širokog Brijega.

Riječ je o biciklističkoj ruti baštine na Trebižatu, biciklističkoj ruti aromatskog i ljekovitog bilja, biciklističkoj ruti starim stočarskim putovima, biciklističkoj ruti jezerima zapadne Hercegovine, biciklističkoj ruti duhana “Zlatni trokut” i biciklističkoj ruti mira.

Uz ove tematske rute važno je spomenuti i lokalne biciklističke rute koje se svakodnevno koriste. Direktan doprinos lokalnoj zajednici bit će stvaranje preduvjeta za razvoj cikloturizma kroz uređenje postojećih prometnica i staza koje povezuju avanturistički park Peći Mlini, kanjon Borak, kulu hercega Stjepana Kosače, vodopad Kravica, planine Čabulju i Čvrsnicu te Park prirode Blidinje, kao i kanjon Ričine. Ukupna vrijednost radova iznosi 264.004 marke.

Projekt “Cycling Rural” počeo je krajem 2019. godine u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Partneri na projektu su Ured Vlade ZHK za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura.

Cilj projekta je jačanje i diversifikacija turističke ponude u prekograničnim regijama Crne Gore i Hercegovine kroz razvoj i promociju cikloturizma i turizma usmjerenog na prirodu u ruralnim područjima ovih prekograničnih regija i njihovu integraciju u turističku ponudu obje zemlje, kao i cjelokupnu turističku ponudu jadranskog zaleđa.

Osim infrastrukturnih radova, ovim projektom će se lokalne ceste uvezati u jedinstvenu mrežu lokalnih i tematskih biciklističkih ruta koje će kao takve biti obilježene i promovirane na tržištu, te činiti novu turističku ponudu u Hercegovini i Crnoj Gori.

Projektom se također planira podržati određen broj subjekata u uvođenju standarda kvalitete “Bike Friendly Concept”, čime će se dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji, a što će izravno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Zapadnohercegovačke županije, stoji u priopćenju.