Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turistička jezgra Sarajeva u novom tehnološkom ruhu Rutmap-a

hadzibajric_BetaTelStudio

BetaTelStudio, domaća kompanija koja je prije nekoliko godina pokrenula projekt najpoznatije virtualne mape Sarajeva “Rutmap”, odlučio je napraviti tehnološki zaokret.

Naime, Rutmap-ov savremeni pregled ulica (street-view) uz lociranje objekata prema broju ulice i filtriranje proizvoda i usluga prema interesovanju krajnjeg korisnika od sada će koristiti vektorske mape i novo rješenje za virtualni prikaz (street-view).

Mlada ekipa BetaTelStudia kaže da je Rutmap na pragu vrhunske virtualne prezentacije i da će mapa uskoro biti u potpunosti funkcionalna.

– Trenutno je dostupna demo prezentacija nove platforme jednog dijela grada jer smo željeli nagovijestiti našim korisnicima šta uskoro mogu očekivati. Uveli smo tehnološke izmjene i koristimo vektorske mape koje omogućavaju brže i jednostavnije korištenje platforme. Uspostavili smo saradnju sa švedskim servisom “Mapillary” čije rješenje koristimo za virtualni prikaz – poručuju iz kompanije.

Nove tehnološke karakteristike prate i izmjene u dizajnu, a prva općina u Sarajevu čiji će turističko-kulturni i privredni sadržaji biti prikazani na novoj mapi je upravo i najposjećenija turistička destinacija u Bosni i Hercegovini – Baščaršija.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je istakao kako je ovo jedan u nizu projekata kojim ova općina pridonosi razvoju turizma i pomaže Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Kako je naglasio, općina dugi niz godina, iako to nije njena nadležnost, pomaže i daje ideje nadležnima kako poboljšati turizam u Starom Gradu i Sarajevu općenito.

– Prethodnih godina mi smo pokrenuli projekat postavljanja info-panoa širom Starog Grada, otvorili smo Info-press centar za pružanje usluga turistima, označili smo naše ulice, razvili aplikacije kao što je tradicionalni bosanski kuhar i audio vodič kroz Stari Grad…Dakle, mnogo smo ulagali i naše je opredjeljenje da i dalje podržavamo kvalitetne projekte, ali tražimo da se uključe i drugi nivoi, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i šire jer ovo je sigurno najatraktivnija općina u državi – kazao je Hadžibajrić.

Novi dizajn sa vektorskom mapom i novim virtualnim prikazom će do kraja tekuće godine u potpunosti zamijeniti postojeću platformu, saopćeno je iz BetaTelStudio kompanije.